Amandmani SPS: Novi Ustav, Zakon o pravima boračkih kategorija…

Društvo Republika Srpska

Poslanički klub SPS uputio je na današnjem skupštinskom zasjedanju osam amandmana na prijedlog Programa rada Narodne skupštine Republike Srpske. Novi Ustav, Zakon o ispitivanju porijekla imovine i Zakon o pravima boraca neki su od prijedloga koje su predložili Maksim Skoko i Goran Selak, u ime kluba poslanika SPS. 

– Srpskoj je potreban novi Ustav i očekujemo da u ovoj godini svi doprinesu kako bismo riješili pitanja poput grba i zastave, glavnog grada, Vijeća naroda, kao i usaglašavanja sa međunarodnim konvencijama. Zakon o spriječavanju sukoba interesa sa riješenim nedostacima, uvođenje reda u zapošljavanje u javnim ustanovama i jasnim određivanjem odgovornosti uprava javnih preduzeća za poslovni rezultat preduzeća. Predložili smo kvalitetne amandmane koji su u skladu sa politikama SPS – istakao je predsjednik SPS Goran Selak.

Šef kluba poslanika SPS Maksim Skoko kaže da je Zakon o ispitivanju porijekla imovine neophodan i hitan, te da se amandmanima SPS prediđa i Zakon o pravima boraca, bojnih invalida i porodica poginulih boraca odbrambeno otadžbinskog rata. 


– Sva primanja, beneficije, liječenje i stambeno zbrinjavanje ne treba da budu pomoć borcima, nego obaveza svih institucija Republike Srpske. Zato nam treba Zakon o pravima boraca, RVI, porodica poginulih. Jedan od amandmana je i Zakon o posebnom statusu rubnih opština u Srpskoj, kojima je potrena posebna podrška, jer im u demografskom smislu prijeti nestajanje. Takođe, treba nam Zakon o obnovljivim izvorima energije po uzoru na zemlje regiona, kojim bi se smanjila davanja građana za obnovljive izvore energije i koji nam je potreban što prije – istakao je Skoko.

/insajder.in/*