Najbizarniji običaji: Žena koju muž prevari ima pravo da ga ubije golim rukama, ljubavnicu onako kako on želi

Zanimljivosti

Istraživanje nas je dovelo do zaključka da su stari ljudi potpuno u pravu kad kažu: “Sto kuća, sto carina.” Vjerovanja, vjerovanja, tradicije i legende zaslužni su za neke rituale, koji sigurno nisu uobičajeni, a jesu li to najbizarniji običaji na svijetu, prosudite sami.

Hong kong

U gradu Hong Kongu žena koja vara supruga ima pravo da ga osudi na smrt, ali samo ako je ubistvo počinila golim rukama. S druge strane, na bilo koji način može ubiti ljubavnicu svog supruga.

Rusija i Japan

Daleke dijelove Rusije i Japana naseljava domorodačko pleme zvano Ayunu. Njihov, blago rečeno, neobičan ritual je žrtvovanje medvjeda.

Među njima je rašireno vjerovanje da su bogovi poprimili oblik medvjeda i da ih ubijanjem ljudska duša dobiva blagoslov. Ovaj običaj uključuje ubijanje medvjeda čija se mladunčad uzgajaju dvije godine. Istina, ovo je rijedak ritual, ali se i dalje prakticira.

Škotska

Škotska je zemlja u kojoj je postojala tradicija, prekinuta 1939. godine. Prema njenim riječima, muškarac koji je barem jednom imao intimnu vezu sa ženom, nakon toga je bio dužan da je oženi.

Indija

U najsvetijem indijskom gradu na rijeci Ganges Varanasi postoji zajednica koja se zove Agori Babas. Ovo pleme ima zaista bizaran kanibalistički ritual, jedu svoju mrtvu rodbinu.

Prema njihovim običajima, svece, djecu, trudnice i neudate žene ne smiju kremirati, već ih ostavljaju da plutaju rijekom, nakon čega se ritualno jedu.

Saudijska Arabija

U Saudijskoj Arabiji žena ima pravo razvesti se od muža ako ujutro odbije poslužiti svježe pripremljenu kafu. Naravno, ovo je samo jedan član zakona, koji se rijetko primjenjuje, jer u ovoj zemlji gotovo da nema razvoda.

Indonezija

Pripadnici plemena Dani u Indoneziji izražavaju svoju tugu za preminulim članom porodice na specifičan način.

Pored emocionalne boli koju glasno i vidljivo pokazuju jecajući, nanose i fizičku bol, što znači odsijecanje jednog dijela prsta ruke.

Prije nego što se izvede ritualno rezanje prsta, cijela ruka se veže konopom da utrnu.

Kina

U Kini postoji običaj, koji nije toliko popularan kod muškaraca. Naime, prije nego što nevjestu prebaci preko praga, muškarac mora, noseći je, bosonog preći vrući ugljen. Vjeruje se da će ovaj ritual omogućiti ženi da dobije lak i lijep posao.

Tibet

Tibetanski budisti vjeruju u reinkarnaciju i zato vjeruju da nema potrebe čuvati tijela svojih mrtvih, jer je duša važna, a ona se, prema njima, odmah nakon smrti seli u novo kraljevstvo. Iz ovog vjerovanja nastao je ritual nazvan “Nebeski sprovod” ili “Jator”, koji uključuje ostavljanje tijela pokojnika na visoravni na kojoj žive supovi.

Južna Amerika

U Amazoniji postoji pleme zvano Janomani.

Vjeruju da smrt nije prirodna pojava i kremiraju svoje mrtve, a zatim miješaju pepeo s fermentiranom juhom od banana i jedu ga. Dakle, uvjereni su, preko njih pokojnik nastavlja živjeti.

Bunlap (Pacifik)

Običaj, koji se najbolje opisuje kao preteča bungee jumpinga, i danas se prakticira na malom, osamljenom otoku Bunlap na Tihom oceanu.

Mještani prvo igraju uz zvuke tradicionalnih bubnjeva, a zatim pripremaju hrabrog dobrovoljca za skok s drvenog tornja.

Na vrhu improvizirane kule, izgrađene isključivo za izvođenje ovog rituala, oko gležnjeva mu je vezana loza i tada je spreman za skok. Oni vjeruju da što više skoči, to veći blagoslov prima od bogova.

/denesen.mk/*