Pravi luksuz – živjeti kako želite

Naš kutak Život i stil

Ni šminka, ni restorani, ni visoke potpetice nisu luksuz. Pravi luksuz je živjeti kako želite. U udobnim čizmama i boji ruža za usne koja vam se sviđa ili uopšte bez šminke. Jesti ono što voliš, družiti se s onim s kim ti je lijepo, biti zajedno iz ljubavi, a ne zbog osjećaja dužnosti.

Naučite odbaciti nepotrebno, ono što je zastarjelo i istrošeno, ali zadržite ono što volite. Petogodišnja kćer moje prijateljice cijeli svoj život nosi u goste svoju kašičicu. Njena majka se toga stidi i svaki put pokušava da se opravda. A ja sam počela da nosim na izlete svoje posuđe i escajg, jer ne volim da jedem iz plastike. I briga me šta drugi o tome misle.

Luksuzan život nije „zato što ti to zaslužuješ“, već zato što je ta stvar tebe dostojna. Šolja, koju ti je poklonila sestra. Tatina majica, u kojoj je tako prijatno spavati. Kolač po maminom receptu. Poljubac voljenog čovjeka. Zanimljive knjige. Dobri filmovi. Omiljene pjesme. Svježa posteljina. Čist stan. Život koji si sama izabrala.

Luksuzan život nije nerviranje kad nešto ne ide kako treba. Čarape mogu da ti se potrgaju. Tijesto može da ne naraste. Prijatelji ne žele da gledaju tvoj omiljeni film. Voljena osoba može da te napusti. Možda ne dobiješ unapređenje na poslu. Svašta se može dogoditi. Ako vam nešto zakaže, to ni na koji način ne utječe na vašu vrijednost. To samo znači da u ovom trenutku ne ide sve kako želite.

Luksuzan život znači imati mogućnost izbora. Da zakrpiš poderane čarape ili da kupiš nove. Baciš kolač i naručiš picu ili da pokušaš da ispečeš drugi. Da sama gledaš film ili da pođeš s prijateljima u kafić. Da se prepustiš ili boriš. Potražiš novi posao ili revidiraš svoje ciljeve na starom.

Luksuzan život je živjeti po svojim pravilima. Ići ka svojim ciljevima. Ne tražiti opravdanja. Ne podilaziti. Ne pravdati se za svoje izbore, svoje snove, interesovanja.

Moći da kažeš: Ne može tako sa mnom.

I reći: Može mi se.

/uspesnazena.com/*