U Gradišci sutra otkrivanje spomenika poginulim Srbima iz zapadne Slavonije u akciji “Bljesak”

Gradiška

mmgradiska 23. april. 2021.

U Gradišci će sutra biti obilježeno 26 godina od stradanja srpskog naroda iz zapadne Slavonije u akciji hrvatske vojske i policije “Bljesak” i otkriven spomenik poginulim Srbima iz tog dijela Hrvatske, rečeno je Srni u Udruženju Srba protjeranih iz zapadne Slavonije.

Obilježavanje će početi u 9.15 časova kada će biti služen parastos u Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci, a u 10.30 časova je predviđeno otkrivanje spomenika i pomen žrtvama kod spomenika, koji je izgrađen nedaleko mosta na rijeci Savi.

Predsjednik Udruženja Krsto Žarković rekao je Srni da je predviđeno otkrivanje novoizgrađenog spomenika za 1.241 poginulo lice srpske nacionalnosti iz zapadne Slavonije u periodu od 1991. do 1995. godine.

Prema njegovim riječima, predviđeno je da spomenik otkriju srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH BiH Milorad Dodik, gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić i on, kao predsjednik Udruženja protjeranih Srba iz zapadne Slavonije.

Organizatori obilježavanja egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije su Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, Grad Gradiška, Udruženje Srba protjeranih iz zapadne Slavonije i Srpska pravoslavne crkva.

Prvog maja 1995. godine 16.000 pripadnika hrvatskih oružanih snaga napalo je 15.000 Srba u zapadnoj Slavoniji i oko 4.000 pripadnike srpske vojnika Krajine, koja je bila pod zaštitom UN.

U operaciji “Bljesak” 1. i 2. maja 1995. godine ubijeno je ili se vodi kao nestalo 283 Srba, od kojih 55 žena i 11 djece.