Boris Rađen Barba, najveći zaljubljenik u rijeku Savu

Društvo Gradiška

Borisa Rađena u Gradišci odavno niko ne oslovljava imenom, već nadimkom Barba, po čemu je jedinstven u gradu na Savi. Barba je penzioner, decenijama je plovio Savom i Dunavom , a posljednju plovidbu isplovio je brodom “Oštrelj”. “Oštrelj” je prodat, negdje je u Srbiji, a Barba je penzionisan.

Iako uveliko troši sedmu životnu deceniju Barba se nije usidrio u kući, na kopnu, čekajući poštara da mu zakuca na vrata sa penzijom. Najlakše ga je pronaći na savskoj obali, na brodiću “Grom”.

Tek što je ostavio kormilo “Oštrelja” Barba je prešao na manji brod  “Grom”. Usidrio ga je u neposrednoj blizini savskog mosta, na samom ulazu u našu zemlju.

U njemu Barba živi veći dio svakodnevnice, druguje sa prijateljima, uživa na savskim talasima.

“Danas je Sava bistra i idealna za plovidbu i ribolov. Obožavam se, ovako kada je vedar dan, zaputiti uzvodno i proći ispod novog mosta u izgradnji. Divim se graditeljima. Na prvi pogled most je i elegantan i impozantan”, rekao je Barba kome smo pravili društvo u čamcu. Lagano je sjekao vodu vodeći računa da objektiv fotoaparata “ulovi” što više dobrih fotografija.

Osim Save Barba voli i novinare, vino, muziku…

Barba se pokazao i kao veliki prijatelj novinara. Oduvijek je volio stati pred kamere, ispričati priču o ljubavi prema rijeci. A kada je kod deponije na “Sušari” navezao čamcem pored privrednog broda “Ciklon Duo” koji je na deponiju istresao pijesak, oči su mu zaiskrile.

“Ovo je bio moj posao. Volio sam ga. Brodom “Oštrelj” sam preživio i oluje i mirnu vodu, dovezli smo milione kubika pijeska i šljunka, doprinijeli izgradnji na hiljade objekata. Ko zna ko sada upravlja mojim brodom, da mi ga je samo jednom okrenuti na Savi”, prisjetio se Barba.

U jednočasovnoj plovidbi do novog mosta i nazad Barba je otkrio gdje je Sava najdublja, gdje su opasni virovi, šta znači koji znak. Razgovarali smo i uzvodno i nizvodno i o riječnoj ribi, vinu, muzici, ali i o ženama, o kojima Boris Rađen Barba najradije govori samo osmijehom. O posljednjoj temi smo se lako sporazumjeli.

/Boško Grgić -mojabanjaluka.info/*