8 NAJVAŽNIJIH PRAVILA PRESAĐIVANJA BILJAKA: Samo ovako ih nećete oštetiti!

Naš kutak Život i stil

Da biljke vremenom ne bi zakržljale, moraju se presađivati na svakih godinu, dvije ili tri, u zavisnosti od vrste

Da bi naše biljke lijepo napredovale, najprije bi trebalo da provjerimo da li su saksije u kojima se nalaze odgovarajuće. To ćete znati po tome što biljka koja ima debelo i mesnato korijenje može da se “izdigne” iz saksije ukoliko je postala preuska.

Ako to nije slučaj, možete provjeriti i na drugi način – ukoliko je zemlja “potrošena”, to jest, ako se saksijski busen sastoji samo od korijenovih žila, vrijeme je da biljci obezbedite svježu zemlju i veći prostor.

Bez odgovarajuće saksije i nove zemlje, biljka će zakržljati. Da se to ne bi dogodilo, potrebno je samo da slijedite nekoliko jednostavnih koraka:

  • Izaberite saksiju za broj veću od prethodne, potrebno je da ima veći prečnik za nekoliko centimetara od prethodne;
  • Na dno saksije stavite drenažni sloj kako bi višak vode bolje oticao i sprečilo se buđanje korena (poslužiće komadi keramike ili stiropora);
  • Pažljivo uklonite staru zemlju blagim protresanjem kako bi stara, ispošćena zemlja koja je izgubila boju, spala sa korijenja;
  • Korijenov busen stavite na zemljišni supstrat i dopunite saksiju zemljom
Presađivanje cveća, presađivanje
foto: Shutterstock
  • Dobro zalijte da bi se zemlja ravnomerno slegla;
  • Zemlja ne treba da bude previše sabijena, već samo da je tvrda na dodir. Poslije zalivanja, nikako je ne sabijajte;
  • Nekoliko dana ostavite saksiju na suvo i toplo mjesto, zaklonjeno od sunca;
  • Ne presađujte biljke dok ne precvjetaju.

Pažljivo sa korišćenjem supstrata


Preporuka je da se supstrat (đubrivo) koristi tokom proljeća i ljeta. Postoji više vrsta supstrata – za cvjetanje ili za brži rast. Potrebno ih je razblažiti sa vodom i jednom nedeljno zalijevati biljku tim rastvorom tokom perioda rasta i cvjetanja.

Pravi izbor saksije


Da li ćete se odlučiti za umjetni materijal (plastiku) ili keramičku saksiju, ne zavisi samo od vašeg ukusa. Dobar izbor za biljke koje imaju više nadzemne mase su saksije od gline, jer svojom težinom biljci obezbeđuju stabilnost.

Mana im je što biljke u njima treba češće zalijevati, jer se vlaga gubi preko poroznih zidova saksije.

S druge strane, saksije od umjetnih materijala duže zadržavaju vlagu i zato može doći do preterane natopljenosti vodom. Dobra stvar je što su one zbog svoje lakoće odlične za biljke koje se kače ili vise.

/stil.kurir.rs/*