KORONA OSTAVLJA ČAK 48 RAZLIČITIH DUGOTRAJNIH POSLJEDICA Američka studija pokazala da 80 odsto pacijenata ima bar jednu od njih

Svijet Zdravlje

Kovid 19 može da ostavi čak 48 različitih dugotrajnih posljedica na pacijente koji ga preleže, utvrdila je studija američkih naučnika i SZO. Utvrđeno je da čak 80 odsto pacijenata koji su imali koronavirus ima jedan ili više simptoma postkovida ili produženog kovida, koji mogu da traju mjesecima pošto se virus preleži i izbaci iz organizma.

Američka studija, rađena na osnovu 18.251 publikacije iz 2020. koje se odnose na 47.910 pacijenata, pokazuje da su najčešće posljedice kovida 19 umor, koga dugo, pa čak i više od 100 dana, osjeća više od polovine ispitanika. Malo manje od polovine ispitanika ima glavobolju, a u top pet posljedica su i poremećaj pažnje, gubitak kose i otežano disanje. Ali nekim ljudima trajno ostaje i dijabetes, bubrežna insuficijencija, paranoja, dok ima i onih koji su doživjeli i moždani udar…

Autori Sanda Lopez Lion i analizirali su studije rađena na najmanje 100 kovid pacijenata, starosti od 17 do 87 godina, u periodu između 14. i 110. dana nakon infekcije koronavirusom. Oni su imali povišene neke od šest laboratorijskih parametara i abnormalne snimke rendgena ili skenera pluća. Autori su u radu “Više od 50 dugoročnih posljedica kovida 19: sistematski pregled i metaanaliza”, objavljenom u časopisu medRxiv, zaključili da čak 80 odsto pacijenata ima jednu ili više posljedica kovida koje su predstavljene grafički na slici ljudskog tijela.

Grafika foto RAS

U studiji je konstatovano i da su potrebna dalja istraživanja u pogledu pola, starosti, prethodnih komorbiditeta, težine kliničke slike kovida 19, kao i dužine liječenja, što će pomoći u prevenciji i lijčenju postkovid stanja.

Grafikon je prikazala dr Dina Fajfer iz Regionalne kancelarije SZO za Evropu na vebinaru “Dijagnostika i liječenje postkovid pacijenata”, gde je moderator bila doc. dr Marija Zdravković , direktorka KBC “Bežanijska kosa”, bolnice koja je po drugi put u kovid režimu.

– Bežanijska kosa” je malo više od mjesec dana, od polovine februar, do 22. marta, bila u nekovid sistemu i dr Zdravković je upravo tada otkrila da se pojavila nova kategorija bolesnika – oni koji su preležali kovid, a sada se liječe od posljedica kovida.

Marija Zdravković
Marija Zdravković

Doktorka Zdravkovič kaže da su u njenu zdravstvenu ustanovu dolazili pacijenti koji se žale na posljedice preležane kovid infekcije.

– Za to malo vremena što smo bili u nekovid sistemu imali smo znatan broj pacijenata koji su nekoliko mjeseci ranije imali kovid. Ima tu i teških komplikacija i oštećenja – fibroze na plućima, kardiovaskularne komplikacije, poput miokarditisa – zapaljenja srčanog mišića. Ponekad se javljaju i pacijenti sa teškim aritmijama, a učestali su i bolovi u grudima – objašnjava dr Zdravković.

Pomenuta studija, kako ističe dr Zdravković, pokazala je da je kovid 19 vrlo ozbiljna bolest koja može da ostavi posljedice na brojnim organima i sistemima.

– To što je pronađeno i nabrojano više od 50 posljedica kovida ne znači da će baš svakoga snaći nešto, kao i da je svaka posljedica opasna. Najvažnije je ne paničiti, ali i konsultovati se s lijekarom ako osobe imaju izražene i dugotrajne tegobe – ističe dr Zdravković.

/.blic.rs/*