Predstavljen gastro i etno vodič Republike Srpske

Društvo Republika Srpska

Turistička organizacija Republike Srpske izdala je brošuru koja je prvenstveno namijenjena turistima, kako stranim tako i domaćim gostima kao svojevrstan vodič za našu gastro i etno kulutru.

Predstavljena su jela koja su manje više svima nama dobro poznata poput cicvare, uštipaka, sarme, pure, pasulja, pite, jagnjetine ili teletine ispod sača, prasećeg pečenja, ribe itd.

S obzirom da nam je kuhinja jako slična sa zemljama u regionu ipak smo izdvojili nešto što možemo reći da je karakteristično za naše prostore kao što je: sir Trapist, romanijski skorup, janjski kajmak, nevesinjski sir iz mjeha, banjalučki ćevap, te hercegovački pršut“, ističu iz TORS.

Dobra kapljica se odnosi na ponudu naših vinarija, sa akcentom na one koje imaju degustacionu salu, poput Jungića, Vukoja i Anđelića.

Ovdje su takođe, predstavljeni rakija – piće po kojem ove prostore zasigurno svi znaju ali naravno tu je i Nektar pivo, kao i naša kraft piva“, pojasnili su.

Budući da je primarni cilj brošure privljačenje gostiju da dođu i obiđu našu zemlju iz TORS-a navode da su predstavili i nekoliko smještajnih objekata, naših etno sela koji ambijentalno odgovaraju i u kojima se služi tradicionalna hrana.

Brošura je za sada dostupna u online verziji i može se pogledati na sajtu www.turizamrs.org, a u planu je prevod iste na engleski, njemački i ruski jezik.

/mondo.ba/*