Medicinski fenomen – ostala trudna dok je bila trudna: ‘Apsolutno ludo! Jer to se ne bi trebalo dogoditi’

Svijet

Doktori su ovom britanskom paru kazali da su bebe začete u razmaku od tri sedmice

U početku, maleni je Noa sasvim lijepo napredovao u majčinoj utrobi. Noini prvi snimci ultrazvukom u dobi od sedam sedmic mia i deset dana pokazali su mami Rebecci Roberts (39) i tati Rhysu Weaveru bebu koju su pokušavali začeti više od godinu dana.

No, nakon tri mjeseca trudnoće, Noa je iznenada dobio društvo! Ultrazvuk u 12. sedmici pokazao je da Noa ima i malenu sestru.

“Ostala sam trudna dok sam bila trudna. To je apsolutno ludo. Jer to se ne bi trebalo dogoditi“, ispričala je Rebecca.

Riječ je o medicinskom fenomenu – superfetaciji, odnosno  oplodnji novih jajašaca iz različitih ovarijskih ciklusa dok se u maternici već nalazi formirani fetus.

Istraživanje iz 2008. otkrilo je manje od 10 ovakvih slučajeva u svijetu, piše CNN.

Doktori su ovom britanskom paru kazali da su bebe začete u razmaku od tri sedmice.

„Nisam mogla vjerovati da mi se to dogodilo. Ali zapravo je lijepo. Poput dobitka na lutriji“, kazala je Rebecca.

Tatini osjećaji su slični: „Posao je gotov u jednom potezu. Zapravo smo jedinstveni i imali smo sreće.“

Ginekologinja dr. Lillian Schapiro, pojasnila je da je u Rebeccinom slučaju, jajna stanica oplođena i implantirana tokom prve ovulacije i “nekako je opet ovulirala tokom tog istog ciklusa”.

„Još je jedno jajašce takođe oplođeno – postalo je još jedan embrij – i u različito vrijeme oba embrija ugrađena u maternicu.”

Još je jedan razlog zašto su superfetacije rijetke, rekla je Schapiro, a to je što maternica, nakon što trudnoća započne, više nije gostoljubivo mjesto za implantaciju.

„To znači da se drugi embrij morao usaditi i rasti u fazi kada ne bismo pomislili da će moći rasti. Gotovo nikada nismo vidjeli gdje se dva embrija počinju razvijati u različito vrijeme. To je samo nevjerojatno“, rekla je Schapiro.

Blizanci Noa i Rosalie rođeni su u oktobru 2020. carskim rezom. No, djevojčica je bila gotovo dvostruko manje težine – imala je tek nešto više od kilograma dok je Noa imao 1,8 kilograma. Oboje su bili na jedinici intenzivne njege neonatologije, s tim da je malena tamo provela čak 95 dana. I danas kada imaju sedam mjeseci, Noa je prilično veći od sestrice.

„Bila je tako sićušna. No, ona je mali vojnik koji već ima svoju ličnost. Uopšte se za nju ne brinem“, kazao je ponosni otac za CNN.

/rtl.hr/