SIMBOL JE VASKRSA: JORGOVAN

Naš kutak Život i stil

Omiljeni aprilski i majski cvijet

Moramo se složiti se da jedan od najlepših mirisa tokom proljeća dolazi od jorgovana.

To je vrsta koja raste na teritoriji naše zemlje. Međutim, široko rasprostranjen je kao tradicionalno gajena biljka. Maltene da ne postoji starije kuće koje u svom dvorištu nema jorgovan koji može biti stvar i preko trideset godina.

Postoji nekoliko tipova jorgovana koji se mogu razlikovati oblikom i nijansom kao i punoćom samog cvijeta. Za razliku od hibrida koji imaju proširene cvjetove tamnije boje i krupnije cvasti ovo je jednostavna i osnovna forma jorgovana. Ova biljka je veoma lijepa baš zato što je od prirode bez ikakvih menjanja stvorena da bude sa tako lijepim i krupnim cvjetovima i divnog mirisa.

Pored klasičnog plavog tj lila jorgovana postoji bijela forma jorgovana, koji je takođe jako lijep. Međutim zanimljivo samo je reći da je jorgovan vrsta koja je tako laka i izdržljiva za gajenje, čak je možemo i uništavati ona će se ponovo vratiti. Stoga ukoliko gajimo jorgovan, on će ponovo cvjetati i mnogo puta dati veliki broj izdanaka.

Svake godine nakon cvjetanja jorgovana treba odrezati neke od grana. Tim odrezivanjem mi ćemo podstaknuti biljku da daje nove i svježe kvalitetne izdanke koji će se formirati tako da na vrhu sadrže dva pupoljka. Iz njih će se formirati lijepi cvijetovi krupne stojeće cvasti a ne sitne male savijene cvijetove. Orezivanje jorgovana nije neophodno ali će podstaći bogatstvo cvjetova.

Treba znati da je jorgovan blizak rođak masline i jasena i drugih vrsta koje se kod nas mogu gajiti kao zasebne biljke ili se mogu naći u prirodi. Međutim osim toga što je cvjetno dekorativan, jorgovan se može koristiti za sađenje na mestima na kojima se nalaze kosine, škarpe, usjeci a može biti koristan je ukoliko na nekom dijelu svog imanja imate klizište. Njegovog korenov sistem je izuzetno jak i razgranat te se može koristiti kao vrsta za rekultivaciju ili zaustavljanje osipanja zemljišta. Stoga ukoliko postoji opasnost za klizište, tj ako imate kosine preporuka je da se posadi jorgovan.

Jorgovan se može gajiti kao biljka koja je samonikla ali se može kupiti kvalitetan hibrid jorgovana. U zavisnosti od toga koju formu jorgovana gajite, cvjetanje prvih sorti jorgovana može početi već početkom aprila. Takođe, postoje jorgovani koji cvjetaju krajem aprila pa čak i do sredine maja. Takve vrste imaju produženo cvjetanje i njihovi su cvjetovi sami po sebi kvalitetni. Na primer, u Holandiji se takav jorgovan gaji kao vrsta za rezani cvijet i smatra se veoma kvalitetan. Svi znamo da je miris rezanog cvijeta koji se širi u prostorijama stvarno izvanredan.

Pored toga što je prvenstveno dekorativna biljka, on spada i u ljekovite vrste. Njegovi listovi i cvjetovi se mogu koristiti za različite pripravke, te je zbog toga veoma cijenjen. Osim toga, sjeme kasnije koje ostane nakon cvijeta se koristi u različite medicinske svrhe.

Treba napomenuti da je jorgovan veoma pogodan za gajenje različitih živih ograda bez obzira da li su vezane ili ne. Može se gajiti za bordure. Ova biljka nije zahtjevna kada je riječ o uslovima za gajenje, tako da će uspjeti ako ga gajite i u posudi. Ako se odlučite za gajenje jorgovana, možete ga posaditi u nekom dijelu vrta u kombinaciji sa drugim biljkama. Ova biljka cvjeta u rano proljeće kao jedna od prvih cvjetajućih vrsta. Nakon toga ostaje lijepi zeleni žbun koji je sam po tebi dekorativan. Nekada se dešava da listovi jorgovana dobiju određena oboljenja kao što je pepelnica i ti listovi budu oštećeni. Ipak to ne mora da vas brine, biljka će svake godine ponovo izrasti.

Opis fotografije nije dostupan.

Legenda o jorgovanu

Ljudi kažu, kada su razapeli Hrista, Presveta Bogorodica je skrušena bolom i obnevidela od plača hodala bez cilja, ne znajući kuda ide. Hodajući pod teretom bola, sjela je da se odmori ispod jednog drveta prepunog lišća, ali ne i cvijetova. Nikada nije ni cvjetalo.

Onako umorna je zaspala. Tada je sa drveta, polako počelo da pada lišće i nežno pokrivalo Presvetu Bogorodicu da je ugrije.

Kad se Presveta probudila, bilo joj je toplo, vidjela je lišće na sebi, pogledala je drvo iznad sebe, potpuno bez lišća. Zato joj nije bilo hladno.

Blagoslovila je drvo: Budi blagosljoveno i mirišljavo zauvijek.

U trenutku se drvo ispunilo zelenim lišćem i prvi put procvjetalo mirisnim cvijećem. I tako do danas. Negdje oko Vaskrsa …

/zenskikutak.rs/*