Ovako izgleda gradnja mosta na Savi kod Gradiške: RADOVI TEKU PUNOM PAROM (FOTO)

Gradiška Region

mmgradiska 18.april. 2021.

Radovi na mostu na Savi kod Gradiške, a koji će spojiti hrvatsku i obalu u BiH idu punom parom. Cilj ovog mosta je olakšavanje i ubrzavanje prelaza granice između dvije države.

Izgradnja mosta je zajednički projekat Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Najnovije fotografije s gradilišta mosta u Gradišci pokazuju da su radovi poprilično odmakli i da se most već počeo protezati s obje obale prema sredini.

Planirani rok za završetak radova je april 2022. godine, a plan je da se na proljeće sljedeće godine pusti u promet i Pelješki most čija će gradnja biti završena krajem ove godine.

Radove na mostu izvodi bosanskohercegovačko-hrvatski konzorcij koji čine Integral inženjering, Đuro Đaković montaža i Zagreb montaža. Oni su taj posao dobili na javnom nadmetanju ponudivši cijenu od 19,57 miliona evra bez PDV-a, a s poslom su započeli 16. oktobra 2019. godine te imaju rok od 30 mjeseci od toga datuma za završetak radova.

Gradnju mosta sufinansiraju Hrvatska i BiH, odnosno Hrvatske ceste i Ministarstvo komunikacija i saobraćaja BiH. Ugovorena je cijena nadzora radova koji provode Institut IGH i Krebs+Kiefer na 1,85 miliona evra, a i taj trošak u podjednakom iznosu snose obje strane. Evropska investicijska banka osigurala je pozajmicu BiH u iznosu od 1,7 miliona KM za ovaj projekat.

/večernji list/