Zmijanjski vez iz Banjaluke stigao u Japan: Upoznajte ženu koja je za to zaslužna

Kultura Republika Srpska
Šta povezuje Japan i humanitarno udruženje žena ’’Duga? Pitanje naizgled neobično, ali smislen odgovor postoji. Svi koji su imali priliku da upoznaju Miho Đekić, znaju da je upravo ona uspjela da spoji dvije potpuno različite kulture – zmijanjski vez i japanski stil.
Iz Japana je davno otišla i to zbog ljubavi. Svog supruga upoznala je kao student u Beogradu i evo već 22 godine živi u Derventi. Srećno i zadovoljno, priča Miho za BL portal, baš kao prvog dana.
U našu kulturu, zaljubila se, priznaje, na prvi pogled.
“Sasvim slučajno sam na televiziji vidjela čudan vez, koji me je zainteresovao, pa sam počela da se raspitujem o tome’’, kaže Miho, koja ne veze samo po platnu, već sasvim dobro “veze” i na srpskom jeziku.
A kome drugom da se obrati, nego udruženju koje se godinama bavi čuvanjem naše tradicije i kulture. Tako je Miho, koja je  jednom sedmično dolazila da predaje japanski jezik u Banjaluci, počela da pohađa kurs tkanja u prostorijama udruženja ’’Duga’’. Nakon što ga je uspješno savladala, počinje i samostalno da radi.
Kaže da je u sve to uložila dosta truda i ljubavi, ali ne žali. Vremenom su, priča Miho, i radovi postajali sve bolji i bolji , a i one sa samih početaka izlagala je u galeriji “Duga” još od 2016. godine.
Priča o Miho se tu ne završava. Izložbe radova inspirisane našim podnebljem, kojih je do sada bilo četiri, organizovala je i u svom rodnom gradu Ivaki, u Japanu. Na taj način uspjela je da spoji ljubav prema rodnoj grudi sa kulturom u koju se zaljubila.
’’Ljudi se tamo malo čude kako to izgleda, jer ništa slično nisu vidjeli, ali se uglavnom svima dopada’’, kaže Miho i dodaje da je posljednju izložbu održala 2019. godine, ali planira da nastavi čim to korona dozvoli.
Još nešto planira da nastavi – radionicu zmijanjskog veza u svom rodnom gradu, koju je prije korone takođe organizovala. Na obuci su bili mališani koje je podučavala tehnikama ovog jedinstvenog, etno stila.
’’Radionica je održana u jednom produženom boravku u Ivakiju, koji vodi moja prijateljica’’, kaže neumorna Miho.

Njene drugarice iz  “Duge’’ ne kriju koliko su ponosne što je njihovu slavu Miho pronijela čak do Japana. I mnogo dalje, jer Miho i svoj Instagram profil  svakodnevno osvježava novim sadržajima koje je kreirala.  I tu, zaista, ima šta da se vidi.

/Nikolina Damjanić, BL portal/*