Virtuelna dukserica prodata za 19.000 dolara

Svijet

Virtuelna crna dukserica sa zelenim detaljima brenda “Overpriced” prodata je za 19.000 američkih dolara kao NFT datoteka.

Dukserica je prodata na tržištu digitalne umjetnosti Blockparty.co anonimnom ponuđaču koji skeniranjem koda sada može “nositi” ovaj komad odjeće na virtuelnim događajima na internetu.

Prodaja dukserice dolazi nakon nedavne saradnje virtuelne marke cipela “RTFKT Studios” sa kripto umjetnicima “Fewocious” na stvaranju kolekcije virtuelne obuće koja se prodala za 2,2 miliona funti i rasprodala za sedam minuta.

Brend “Overpriced” sebe opisuje kao marku koji stvara “modu za kripto generaciju”. Jedan od njegovih osnivača, Leighton James, rekao je: “Mi smo grupa umjetnika koji žele stvoriti kripto modu utemeljenu na umjetnosti kojoj je cilj osporiti koncepcije o tome što je luksuzna moda.”

NFT-ovi predstavljaju jedinstvenu imovinu koja može imati oblik bilo čega digitalnog i može se mijenjati za nešto drugo, bilo da je to kripto valuta ili neki drugi dio digitalnog kompleta, a trenutno njihova upotreba i popularnost ubrzano raste.

Prodaja virtuelne odjeće dolazi nakon nedavne prodaje prve virtuelne kuće, a ponuda virtuelnih proizvoda se sve više širi te se tako u NFT obliku može kupiti serija fotografija supermodela Kate Moss, novi film Kevina Smitha te različita druga umjetnička djela.

/klix.ba/*