Pentagon potvrdio da su objavljeni snimci navodnog NLO-a autentični(video)

Svijet

Pentagon je ovih dana potvrdio autentičnost cijelog niza fotografija i videozapisa neidentifikovanih letećih objekata koje je snimila američka mornarica, a koji su procurili u javnost.

Fotografije i videozapise predmeta u obliku trougla koji trepću i kreću se kroz oblake snimili su pripadnici mornarice, rekla je portparolka Pentagona Sju Gog u izjavi za “CNN”.

Takođe je potvrdila da je osoblje mornarice napravilo i fotografije tri druga neidentifikovana leteća objekta – jednog u obliku kugle, drugog u obliku žira i jednog okarakterisanog kao “metalni balon”.

Iako se u javnosti takva misteriozna viđenja uglavnom nazivaju NLO-ima, što znači neidentifikovani leteći objekti, savremeniji izraz koji se koristi u američkim odbrambenim i obavještajnim krugovima je “unidentified aerial phenomena (UAP)”, odnosno neidentifikovani vazdušni fenomeni. NLO se u ozbiljnim krugovima uglavnom doživljavaju kao tema koja se povezuje s teorijama zavjere o vanzemaljcima i pop kulturom. Ali UAP-ove, dokumentovana viđenja pojava koje ni vojni ni naučni posmatrači ne mogu lako identifikovati, obavještajna zajednica shvata vrlo ozbiljno.

Problem je u tome što dio teoretičara zavjera i zaljubljenika u naučnu fantastiku svakui neobičan snimak na nebu voli pripisivati posjetama vanzemaljaca dok je stvarnost takva da podrobnija istraživanja na kraju uglavnom pokazuju da su u pitanju prilično prozaične pojave – prirodni fenomeni, meteorološki baloni i uređaji, upadi stranih letjelica i dronova koji mogu biti i špijunski, ili pak nečije fotomontaže.

Viđenja koja su nedavno procurila, a čiji su izvor snimatelj Džeremi Korbel i reporter Džordž Knap, uključuju snimke tajanstvene letjelice u obliku trougla odnosno piramide koja je zabilježena kako leti nebom te fotografije još tri čudna predmeta, od kojih je jedan, kako se čini, na internetu bio dijeljen još prošle godine.

Iako niko sa sigurnošću ne zna o čemu je riječ, Pentagon je ovaj put potvrdio barem da su materijali autentične fotografije i snimci UAP-a koje je napravila američka mornarica.

Ministarstvo odbrane ipak ne otkriva puno

S druge strane, američko ministarstvo odbrane (DOD) nije ponudilo nikakva dodatna tumačenja zabilježenih snimaka.

“Kao što smo već rekli, kako bi se održala operativna sigurnost i izbjeglo otkrivanje informacija koje bi mogle biti korisne potencijalnim protivnicima, DOD ne raspravlja javno o detaljima posmatranja ili ispitivanja prijavljenih upada u naše poligone ili u zračni prostor, što uključuje upade izvorno označene kao UAP”, rekla je Gog.

Međutim, zahvaljujući istraživanjima Korbela i Knapa moguće je otkriti više detalja o tim viđenjima, uključujući i one koje je Unidentified Aerial Phenomena Task Force (UAPTF) predstavio u nizu povjerljivih obavještajnih brifinga održanih u maju 2020. radi edukacije osoblja odbrane o pitanjima NLO-a i UAP-a, piše “Science Alert”.

Piramida, žir, balon koji ulijeće u okean…

Na informativnim brifinzima između ostalog je predstavljena jedan snimak letjelice u obliku piramide, koji je zabilježila posada broda USS Russell na obali San Dijega u julu 2019.

Iako videozapis jasno prikazuje samo jedan objekt trouglastog izgleda, za koji se kaže da lebdi oko 210 metara iznad broda, izvještaj uključuje i tri neidentifikovane letjelice koje u grupaciji lebde iznad plovila.

Tokom drugog viđenja posada broda USS Omaha primijetila je sfernu letjelicu kako ulijeće u okean i nestaje u vodi. Dokumentacija UAPTF-a sugeriše da se u početku smatralo da je letjelica potonula, ali naknadne pretrage područja podmornicom nisu otkrile postojanje olupine.

Niz drugih viđenja, koja je istog dana u martu 2019. zabilježio oficir oružnog sistema F-18 kamerom svog iPhonea, otkriva tri UAP-a viđena u blizini baze Naval Air Station Oceana u Virdžiniji. Snimljeni objekti, nazvani “sfera”, “žir” i “metalni balon”, mogli bi biti vremenski baloni ili strani špijunski dronovi, ali dok se ne razriješi misterija njihovog porijekla i prirode, oni se vode kao UAP-i.

Veb stranica “The Black Vault” pokušala je od Pentagona dobiti informaciju vode li se ti objekti još uvijek kao UAP-i, ali Gog je samo kratko odgovorila da nema ništa drugo za njih osim onoga što je već rekla.

NLO je danas važnije demistifikovati nego ikada prije

Iako još uvijek ima puno neodgovorenih pitanja o tim čudnim neidentifikovanim pojavama, nove informacije koje su procurile pružaju barem nešto više dokaza da DOD nastavlja istraživati ​​i tretirati UAP-e kao ozbiljnu temu.

Korbel se, zajedno s ostalima u obavještajnoj zajednici, nada da će dijeljenjem takvih informacija dodatno ojačati racionalne i transparentne istrage tajanstvenih letećih objekata.

“Nedavne interakcije s UAP-ima stavljene su nam na uvid sa svrhom i na njih treba gledati kao na povoljne mogućnosti za buduća istraživanja”, rekao je Korbelu visoki obavještajni oficir upoznat s nedavnim brifinzima o UAP-ima.

“Sa svakim upadom, preletom i potencijalnim napadom – nikada nije bilo pametnije istražiti fenomen UAP-a i deglamurizpvati stigmu NLO-a”, dodao je, prenosi “Index.hr”.

/nezavisne.com/*