Zašto se za VASKRS farbaju jaja?

Naš kutak Život i stil

Farbanje jaja za Vaskrs spada u najstarije hrišćanske običaje. Jedan od najljepših i najradosnijih srpskih običaja, koji se nije iskorijenio, čak ni u gradovima, jeste farbanje jaja za Vaskrs. Domaćica po tradiciji vaskršnja jaja farba na Veliki petak, u dan kada su sve naše misli upućene na strašni događaj Hristovog nevinog stradanja na Golgoti.

Zašto se farbaju jaja za Vaskrs?

Zašto je to tako, govori nam sljedeća priča: Kada je Marija Magdalena došla u Rim da pripoveda jevanđelje, stigla je i do cara Tiberija. Kako poklon mu je donijela korpu jaja. Car nije vjerovao u Hristovo vaskrsenje i rekao je da bi to bilo kao kada bi bijela jaja u korpi promijenila boju. Marija Magdalena je na to rekla: „Hristos vaskrse“, i sva jaja u korpi su postala crvena.

Prema drugoj legendi, stanovnici Jerusalima su se rugali hrišćanima da Hristos nije vaskrsao jer je to nemoguće, kao što nije moguće da kokoške snesu crvena jaja. Sljedeće godine, na dan Vaskrsa, sve kokoške u Jerusalimu su snijele crvena jaja.

Jaje „Čuvarkuća“

Kod hrišćana simbol vaskršnjeg jajeta je u sljedećem: kao što pile, bez ičije pomoći spolja, kada dođe vrijeme, sopstvenim moćima razbije ljusku i izlazi na svjetlost dana, tako i Hristos sopstvenim snagama razbija okove groba – smrti, vaskrsava i donosi novi život svima koji vjeruju u Njegovu riječ i božansku moć.

Prvo ofarbano jaje, koje je obavezno crveno, čuva se u domu, kraj ikone, do sljedećeg Vaskrsa. Naziva se stražar, stražnik, čuvar ili čuvarkuća. Vjeruje se da ovo jaje ukućanima čuva zdravlje.

/putevimapravoslavlja.info/*