Predstavljanje knjige “Tajna društva srednjeg vijeka” autora Tomasa Kejtlia virtualnim putem

Gradiška Književnost Kultura

Zbog ove pošasti koja nas je zadesila, odlučili smo da svake sedmice predstavimo po jednu knjigu na mmgradiska portalu.

Ove sedmice nasumično odabrana knjiga Tomasa Kejtlia “Tajna društva srednjeg vijeka”

Ako imamo sredstva da istorijski istražimo korjene tajnih društava, vjerovatno ćemo otkriti da su počela da se formiraju skoro istog trenutka kada se neko saznanje sakupilo od strane posebnih pojedinaca koji su se razlikovali od običnog prosjeka. Ista stvar desila se sa znanjem kao i sa svim drugim ljudskim posjedovanjem – njegovi stvarni posjednici borili su se da ga sačuvaju za sebe.

Ovo djelo posvećeno je istoriji tri proslavljena društva koja su cvjetala u srednjem vijeku, o kojima, koliko znamo, nema cjelovitog i zadovoljavajućeg svjedočanstva. To su asasini ili ismailiti Istoka, čije ime je postalo sinonim za ubicu u svim jezicima Evrope, koji jesu bili tajno društvo i o kome generalno imamo neodređene i nejasne koncepcije. Zatim vojni red vitezova templara, koji su najvarvarskije moguće proganjani sa pretekstom o njihovoj tajnoj doktrini, i tajni tribunali u Vestfaliji, u Njemačkoj o kojima su sve naše informacije bile izvučene iz nekorektnih stavova dramatičara i pjesnika.

Knjiga ”Tajna društva srednjeg veka”, iako napisana u prvoj polovini XIX vijeka, najbolja je knjiga koja se može naći na srpskom jeziku, na temu ezoterijskih društava srednjeg vijeka, asasina, templara i Vestfalskog tribunala. Nema kompetentnih studija ni autora u današnje vrijeme koji bi se ovom temom bavili na zadovoljavajući način, pogotovo u jednoj knjizi.

Kejtlijeva knjiga obiluje brojnim detaljima, malo poznatim današnjim čitaocima, pisana je skrupulozno, objektivno, s mjerom, podjednako zadovoljavajući kriterijume i običnog čitaoca i onih koji o nekoj temi žele da znaju više. Čitalac na stranicama može da očekuje jednostavnost istine a ne uzbuđenje neke romanse – slike načina i oblika mišljenja različitih od naših, znanje a ne običnu zabavu, iako su unijeti i njeni dijelovi, kada su u skladu sa istinom i poučavanjem. U slaboj izdavačkoj ponudi istorijske i ezoterijske literature u Srbiji i R.Srpskoj knjiga Tomasa Kejtlija je pravo otkrovenje.

/Boba V./