ZANIMLJIVO JE ŠTO OVO POVRĆE MOŽE UČINITI ZA TIJELO: Bogato je vitaminima, mineralima, jača imunitet, štiti srce!

Biljke su čuvari zdravlja Zdravlje

Sa jednom procijom tikvica unijeli smo sve potrebne mijnerale i vitamine u oragnizam

Tikvice poboljšavaju rad mozga i koncentraciju, smiruju živce i jačaju ih, podstiču rad crijeva, jačaju jetru i pomažu joj prilikom detoksikacije, ali tu nije kraj njihovim ljekovitim svojstvima. Ovo povrće, nutricionisti sa pravim razlogom svrstavaju u red najkorisnijeg povrća za oragnizam.

Zbog široke primene u kulinarstvu, odličnog ukusa, niskokaloričnosti i povoljnog uticaja na zdravlje tikvice su s vremenom postale omiljeno jelo mnogobrojnih kuhinja.

Ovo sočno i lagano povrće idealno je za ishranu tokom ljeta, jer sadrži visok procenat vode, čak 93 odsto.

Zašto je dobro jesti tikvice?

Sadrže puno vitamina, minerala, posebno je visok nivo vitamina C, kalijuma, kalcijuma, fosfora i selena.

Kora sadrži velike količine magnezijuma i karotenoida. Osim toga, tikvice aktiviraju metabolizam ćelija, snabdevaju dragocenim hranljivim materijama i čine nas vitkim.

tikvice
foto: Shutterstock

Kod tikvica su važne i gorke materije, jer podstiču rad crijeva, jačaju jetru i pomažu joj prilikom detoksikacije. Konzumiranjem tikvica poboljšavaju se rad mozga i koncentracija, tikvice smiruju živce i jačaju ih, a tako ćete bolje pod-nositi stres.

Antioksidanti, vitamin C, beta-karoten i folna kiselina u tikvicama mogu da smanje nivo holesterola u krvi.

Takođe pogoduju i zdravlju srca. Tikvice poboljšavaju varenje bjelančevina. Zato je važno da ih što češće jedete uz meso i ribu.

/stil.kurir.rs/*