“UZEO JE PEGLU I STAVIO MI JE NA NOGU… TAJ BOL SE NE MOŽE RIJEČIMA OPISATI”

Hronika Region

Razbojnici supružnike brutalno tukli i mučili dok im nisu rekli GDE JE ZLATO

“Još uvijek se bojimo da će se vratiti. Svake noći budite nas s najmanjom bukom. Ono što smo preživjeli te noći, Bog nije dao nikome.”

Ovim riječima počinju ispovijest Julijana (71) i Miroslav (71) Obradović iz aleksinačkog sela Mozgovo, koje su, sa sinom Zoranom (52) i unukom Aleksandrom (21) pre dvije i po godine opljačkala i brutalno pretukla četvorica maskiranih razbojnika.

Juliana je opečena peglom na nozi i ruci, dok su ostali ukućani brutalno pretučeni dok nisu saznali gdje se nalaze zlatnici i nakit vrijedni oko 15.000 eura, imanje koje je Miroslav stekao radeći u Švicarskoj 17 godina.

Julijana Obradović iz Mozgova
FOTO: BANE JANAČKOVIĆ / RAS SRBIJA-Julijana Obradović iz Mozgova

Vijest da je konačno identifikovan jedan od razbojnika, muškarac star 40 godina iz Loznice koji je na izdržavanju kazne u zatvoru u Novom Sadu, samo ih je djelimično umirila jer su trojica brutalnih razbojnika i dalje na slobodi.

Pamtićemo tu noć dok smo živi. Spavali smo kada su ušli u kuću. Jedan je stao pored mene, drugi pored mog muža. I biju li biju. Rukavice na rukama, maske na glavi. Pokušala sam da skinem masku jednom sa lica. Kaže: “ne diraj”, i bije me pesnicama. Tražili su pare. Moj muž kaže “nemamo pare, dali smo radnicima”. Oni počinju: “daj zlato”. Pokušali smo da ne kažemo, jer smo to čuvali za unuke da ostane. Jedan je onda rekao: “daj peglu” – seća se Julijana trenutka užasa.

Jedan razbojnik je donio peglu i uključio je pored kreveta. Uslijedio je horor koji se riječima teško može opisati…

Bog je nije dao nikome. Opeknete mali prst na ruci i boli vas. Izgorjela mi je cijela noga. Bila sam okrenuta u stranu, stavili su mi peglu na jedno mjesto na nozi i pomaknulo se. Pa na drugo mjesto malo, pa se maknite. Kako je bilo, ne daj Bože. Kako je moje srce izdržalo, ne znam – sjeća se baka Julian strašnog užasa.

I tako ispečenoj, brutalni razbojnici su nastavili da joj traže zlato.

Sin Zoran i unuk Aleksandar bili su vezani za pod. Moj suprug, sav je bio krvav na podu, rekao je “dajte im zlato” kad smo vidjeli da će nas ubiti. Njih su me dvojica tako pečenog odveli gore, dao sam im vrećicu u kojoj je bilo zlata. Netko je rekao: “Sad je gotovo”. Osam mjeseci svakodnevno sam išao u bolnicu na zavoj. Hirurzi su bili zapanjeni kako sam to preboljela – kaže Juliana.

Miroslav kaže da nikada neće moći da zaboravi tu noć.

Oko 2.30 časova probudila me ruka sa rukavicom na nosu i ustima. Nisam mogao da dišem. Počeo sam da se borim, pao sam pored kreveta. Nisam mogao da ustanem. Uzeo me je i podigao kao dijete, imao je sigurno dva metra. Tražili su pare. Taj dan sam podigao 1.000 evra u banci da platim majstore, ne znam da li je neko video nešto i da li me je pratio. Rekao sam da nemam, da sam dao majstorima. “Onda daj zlato”, rekao je. Uzeo je svijeću zapalio je i počeo da kaplje vruć vosak po ruci. Čovjek u strahu to i ne osjeća. Kaže ovaj: “Ne može ovako”. Donijeli su peglu, mene su malo zakačili po ramenu a ženu su goreli po ruci i nozi. Doveli su sina i unuka. Jedan je rekao: “e, kad nećete da pričate sada ćemo unuku da peglom izgorimo lice, da mu ostane ožiljak za cijeli život”. Onda smo im rekli gdje je zlato – priča Miroslav.

Zoran kaže da je to bila borba za život.

Jedan je sjeo na mene u krevetu i udarao me nečim metalnim što je imao u ruci. Litar krvi sam izgubio, sve su mi zube polomili. Aca se strčao niz stepenice i udario jednog pa ga je neko udario u glavu nakon čega je pao. Vezan sam tako jako, maltene krv u rukama nisam imao. Bio sam u vešu, pita sam da se obučem a jedan mi je rekao: “hoćeš možda sladoled”. Toliko sam bio prebijen da sam 15 dana bio na masksilofacijalnoj hirurgiji gde sam operisan – kaže Zoran.

Uzeli su zlato vrijedno 15.000 eura, a tražili još 100 eura

Obradovići kažu da su razbojnici uzeli 30 malih zlatnika, jedan veliki, jedan na lancu, šest prstenova, narukvicu. Julijani su skinuli dva prstena s ruku, a Miroslav sat koji je u 15 godina dobio od tvrtke u Švicarskoj. Sve u svemu, vrijedila je oko 15.000 eura, a možda i više.

Sipali su sve u kesu i opet jedan od njih kaže: “deko daj mi samo 100 evra”, da vidi da li imam negde i pare da bi ih pobrali. Rekoh, nemam pare, dali smo majstorima. Uzeli su Zoranu 2.000 dinara i Aleksandru 800 dinara koliko su imali kod sebe – veli Miroslav.

Strah od razbojnika

Plašili smo se sve ove godine. I još se plašimo iako imamo kamere na kući. Unuk kad dođe iz Niša ne smije da spava u kući. Plašimo se i dalje. Nadamo se da će da ih nađu sve, veli Julijana.

Razbojnik robija zbog prevara

Operativnim radom niška kriminalistička policija identifikovala je jednog od razbojnika koji se trenutno nalazi u Novom Sadu u zatvoru zbog drugog krivičnog djela.

Kako “Blic” nezvanično saznaje, reč je i D. I. (40) iz Loznice koji u ovom zatvoru izdržava kaznu od oko 4,5 godina zbog više prevara.

Protiv njega će biti podnijeta i krivična prijava za razbojništvo dok se radi na identifikaciji ostalih razbojnika.

/blic.rs/*