Pitka voda stigla ispod Prosare: Riješen višedecenijski problem za 2.000 stanovnika

Društvo Gradiška

Proširenjem gradskog vodovoda pitku vodu protekle sedmice dobilo je 2.000 stanovnika Orahove i Gašnice, najvećih naselja u podnožju Prosare, udaljenih 20-ak kilometara od centra Gradiške.

Izgradnja vodovoda koštala je 1,7 miliona KM. Češka Razvojna agencija uložila je 1,5 miliona KM, a preostali dio, računajući tehničku dokumentaciju, obezbijeđen je iz budžeta Gradiške.

U okviru ovog projekta, između ostalog, izgrađen je rezervoar kapaciteta 200 kubika, pumpne stanice i 17,8 kilometara glavnog cjevovoda.

Ambasadorka Republike Češke u BiH, Ivana Hlavsova, koja je zajedno s gradonačelnikom Gradiške Zoranom Adžićem pustila u upotrebu vodovod u Gašnici i Orahovi, zadovoljna je dinamikom i kvalitetom radova. Oni su trajali sedam mjeseci.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

– Svake godine Češka u projekte u BiH uloži prosječno četiri miliona evra. Ovaj projekat je među značajnijim po novčanom iznosu i važnosti za lokalnu zajednicu. Imali smo uspješnu saradanju s građevinarima i lokalnim vlastima – rekla je Hlavsova.

Značaj

Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške, zahvalan je Republici Češkoj, Razvojnoj agenciji ove zemlje, firmi „Elkot“ iz Brna i domaćem izvođaču radova „Građ-Promet“ iz Doboja.

– Uz pomoć prijatelja iz Češke riješili smo višedecenijski problem snabdijevanja vodom širokom područja ispod Prosare, a na granici sa susjednom opštinom Kozarska Dubica – naglasio je Adžić.

Od sada će na gradski vodovod moći da se priključi 735 domaćinstava Orahove i 95 u Gašnici, potvrdio je za Srpskainfo Sandro Zeničanin, direktor Komunalnog preduzeća “Vodovod”.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Muris Hevešević, predsjednik Mjesne zajednice Orahova, rekao je da će vodovod značiti mnogo za ovo mjesto, jedno od najvećih na području Gradiške.

– Orahova je do sada koristila takozvanu tehničku vodu iz Draksenića, sa područja dubičke opštine. To su bila privremena i loša, nepouzdana rješenja. Mnoge generacije Orahovaca priželjkivale su izgradnju ovog vodovoda i trajno rješenje problema. Napokon smo odahnuli i više ne brinemo da tokom ljeta nećemo imati vode ili da će zimi biti zamućena – kazao je Hevešević.

Novi projekti

Identične stavove imaju i stanovnici Gašnice, susednog sjela Orahova. Bojan Sladojević, predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Gašnica, kaže da je izgradnja vodovoda za njih najvažniji posao u posljednjih pola vijeka.

– Imali smo velike poteškoće zbog manjka vode i zagađenih seoskih bunara. Sada je napokon tome došao kraj. Uskoro ćemo, koristeći pitku vodu iz vodovoda, imati bolje uslove za razvoj i napredak – smatra Sladojević.

Sandro Zeničanin, direktor gradiškog „Vodovoda“ rekao je da je ovo još jedan posao od vitalnog značaja za lokalnu zajednicu, realizovan uz pomoć stranih investitora. Najavio je i nove projekte vodosnabdijevanja u Lijevče polju.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Inače, prethodno je većina potkozarskih sela dobila pitku vodu iz gradskog vodovoda, što je bitno unaprijedilo život u tim sredinama.

Bunari

Izgradnja bunara kapaciteta 80 litara vode u sekundi u prigradskom naselju Žeravica, koji je prošle godine stavljen u sistem gradskog vodovoda, direktno je omogućila proširenje ove mreže u selima ispod Prosare.

Novi bunar na vodoizvorištu u Žeravici, čija je gradnja koštala 283.000 KM, bitno će, uz ranije izgrađena tri bunara, doprinijeti stabilnom snabdijevanju vodom u narednih 30 godina. Novac je obezbijeđen donacijom Vlade Švajcarske, učešćem gradske uprave i komunalnog preduzeća “Vodovod” Gradiška, učesnika u “MEG” projektu.

Izgradnjom bunara kapacitet vodoizvorišta povećan je za 27 odsto i sada je na nivou od oko 390 litara u sekundi. Planirana je takođe izgradnja podzemnog rezervoara kapaciteta 2.000 metara kubnih i solarne elektrane za napajanje sistema vodosnabdijevanja.

/srpskainfo/