Liječenje apneje u snu može smanjiti rizik od demencije

Zdravlje

Osobama s opstruktivnom apnejom za vrijeme spavanja koje liječe apneju uobičajeno propisanom pozitivnom terapijom pozitivnog pritiska u dišnim putevima rjeđe je dijagnosticirana demencija.

Nova studija otkriva da starije odrasle osobe koje su primale pozitivnu terapiju pritiska u dišnim putovima propisane za opstruktivnu apneju u snu mogu biti manje vjerovatne da će razviti Alzheimerovu bolest i druge vrste demencije.

Istraživači iz centara za poremećaje spavanja Michigan Medicine analizirali su tvrdnje Medicare-a za više od 50.000 korisnika Medicarea starijih od 65 godina i starijih kojima je dijagnosticirana OSA. U ovom nacionalno reprezentativnom istraživanju ispitivali su da li je manje vjerovatno da će oni ljudi koji su koristili pozitivnu terapiju tlaka u dišnim putovima dobiti novu dijagnozu demencije ili blagog kognitivnog oštećenja u sljedeće 3 godine, u usporedbi s ljudima koji nisu koristili pozitivan pritisak u dišnim putovima.

“Pronašli smo značajnu povezanost između upotrebe pozitivnog pritiska u dišnim putovima i nižeg rizika od Alzheimerove i drugih vrsta demencije tokom tri godine, sugerirajući da pozitivni pritisak u dišnim putovima može zaštititi od rizika od demencije kod osoba s OSA”, kaže glavni autor Galit Levi Dunietz, Ph. .D., MPH, docent neurologije i epidemiolog spavanja.

Nalazi naglašavaju utjecaj spavanja na kognitivne funkcije. “Ako postoji uzročni put između liječenja OSA i rizika od demencije, kako sugeriraju naša otkrića, dijagnoza i efikasno liječenje OSA mogli bi igrati ključnu ulogu u kognitivnom zdravlju starijih odraslih”, kaže glavna istražiteljica studije, dr. Med. Tiffany J. Braley , vanredni profesor neurologije.

Opstruktivna apneja za vrijeme spavanja je stanje u kojem se gornji dišni put više puta urušava tokom noći, sprečavajući normalno disanje tokom spavanja. OSA je povezan s nizom drugih neuroloških i kardiovaskularnih stanja, a mnoge starije odrasle osobe imaju visok rizik od OSA.

Dunietz, Braley i koautori dr. Sc. Ronald D. Chervin i M. Burke, James Burke, dio su Instituta za zdravstvenu politiku i inovacije Univerziteta u Michiganu. Alan Conceicao je takođe bio koautor publikacije. Ovu studiju podržala je Američka fondacija za medicinu spavanja / Američka akademija za medicinu spavanja (nagrada # 115-SR-15).

/labblog.uofmhealth.org/*