Zašto se miris tijela ljudi mijenja s godinama?

Naš kutak Život i stil

Postoji znanstveno objašnjenje razloga za promjenu tjelesnog mirisa s godinama.

Studija objavljena u Journal of Investigative Dermatology otkrila je da je promjena tjelesnog mirisa koja se javlja u godinama starenja možda posljedica hemijskog spoja nazvanog 2-nonenal.

Uzrokuju je omega-7 masne kiseline koje se razgrađuju na koži zbog oksidacije. I, očito, kako tijelo stari, proizvodi više ovih masnih kiselina. U dobi od 40 godina na koži je prisutno više 2-nonenala, što može utjecati na tjelesni miris.

“Miris tijela ispitanika između 26 i 75 godina analiziran je pomoću plinske hromatografije / masene spektrometrije.

Tako da je 2-nonenal, nezasićeni aldehid sa neprikatnim masnim i travnatim mirisom, otkriven  samo kod starijih ispitanika, odnosno onih koji su imali 40 ili više godina.

Analiza lipida na površini kože otkrila je da se i količina nezasićenih omega-7 masnih kiselina i lipidnih peroksida povećavala s godinama i da postoje pozitivne korelacije između količine 2-nonenala u tjelesnom mirisu i količine nezasićenih omega-7 masnih kiselina lipidni peroksidi u površinskim lipidima. koži “, navodi se u studiji.

„Rezultati pokazuju da 2-nonenal nastaje oksidativnom razgradnjom omega-7 nezasićenih masnih kiselina i ukazuju na to da 2-nonenal može biti uključen u promenu tjelesnog mirisa kako starimo“, piše u nastavku.

Prisutnost 2-nonenala „nema nikakve veze sa ličnom higijenom“ i on nije topiv u vodi, pa se ne može očistiti sa kože kada se kupate. Kako navodi Healthline, „miris starijih osoba“ kako su ga nazvali, smatra se sasvim normalnom pojavom i ne treba da vas zabrinjava.

Ali, navodno postoje načini kako da se smanji količina ovog mirisa koju tijelo proizvodi, i to prilagođavanjem načina života. Redovno vježbanje, kvalitetan san, izbjegavanje stresa, pušenja i alkoholnih pića moglo bi da budu od koristi.

/rs.n1info.com/*