Tradicionalni italijanski SIROTINJSKI SPECIJALITET obožava cijeli svijet: FRIKO

Ženski i Muški kutak Život i stil

FRIKO se sprema od 3 sastojka, a kuvari kažu da je jedno od 12 evropskih jela koje morate da probate

Italijanski tradicionalni specijalitet frico od krompira i sira uvršten je u listu 12 evropskih jela koje obavezno treba isprobati, a koju su nedavno za “Guardian” sastavili neki od najboljih kuvara Starog kontinenta.

Friko je zapravo neka vrsta palačinke od krompira, a nastalo je u regiji Furlanija na severoistoku Italije i to prvobitno kao sirotinjsko, seljačko jelo koje je trebalo da posluži kako bi se iskoristili ostaci sira posle proizvodnje istog.

No, zahvaljujući svojoj jednostavnosti friko je postalo popularno širom Evrope, a rado se pripremala u planinskim domovima pastira širom Slovenije, Italije i Austrije.

Friko se danas priprema sa svinjskom masti, ali su ga u Furlaniji originalno pripremali sa maslinovim uljem i punomasnim, polutvrdim kravljim sirem Montasio. No, svaki tvrdi kravlji sir može da posluži.

Postoji niz načina na koje se friko priprema

Postoji puno varijanti frika i načina pripreme – neko sjecka krompir na nepravilne komade, neko na kockice, neko ga renda, neko dodaje crni luk, neko ne… U nekim receptima krompir se skuva pre prženja, u nekim se dodaje isti odnos sira i krompira, u nekim manje krompira, a više sira ili obrnuto… Mi vam ovog puta donosimo recept kuvarice Ane Roš koji je objavljen na stranici Great Italian Chefs.

Potrebni sastojcI:

  • 300 g krompira
  • 40 g svinjske masti
  • 200 g tvrdog sira
  • 40 g svježeg začinskog bilja (vlašac, bosiljak, origano…)

Priprema:

1. Oljuštite i izrendajte krompir, pa ga stavite u posudu sa vodim kako bi se uklonio višak skroba.

2. Na tiganju zagrijte svinjsku mast, dodajte dobro iscijeđen krompir i pržite sve dok ne omekša. Dodajte izrendani sir i ravnomjerno ga rasporedite po površini krompira.

3. Pržite dok se donji dio lijepo ne zapeče, pa pažljivo okrenite friku i nastavite da pržite još oko 5-10 minuta.

4. Pospite začinskim biljem i služite toplo.

/zena.blic.rs/*