Bivši direktor Raiffeisen banke u BiH pobjegao prije hapšenja!?

Hronika Region

Tužiteljstvo BiH provodi aktivnosti u zajedničnoj operaciji sa partnerskim institucijama Austrije i Njemačke.

Radi se o opsežnoj međunarodnoj istrazi financijskog kriminala, a u Bosni i Hercegovini pretresaju se objekti i prostorije bivšeg visokog dužnosnika bankarskog sektora.

Tužiteljstvo BiH, zajedno sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu-SIPA, vrši koordinirane aktivnosti i pretrese na ukupno dvije lokacije u Sarajevu.

Pretresi se vrše u okviru aktivnosti međunarodne pravne pomoći i suradnje, sa institucijama Austrije i Njemačke. Istodobno, operacija je pokrenuta i u ove dvije države.

Istraga se odnosi na sumnje u financijski kriminal i pranje novca, u odnosu na dodjele određenih financijskih doznaka i uplata u ukupnom iznosu od oko pola milijuna eura.

Na području BiH, osumnjičen je bivši visoki dužnosnik iz bankarskog sektora, te su u tijeku aktivnosti na njegovom lociranju, lišenju slobode i ispitivanju u okviru istrage.

Istražitelj Tužiteljstva BiH nalazi se na terenu gdje koordinira aktivnosti policijskih djelatnika koji vrše pretrese, a Tužiteljstvo BiH u kontaktu je i koordinaciji sa kolegama u Njemačkoj i Austriji.

– U interesu istrage, u ovom trenutku ne možemo davati više informacija ili detalja – kaže se u saopštenju iz Tužiteljstva BiH.

Prema nezvaničnim informacijama koje je objavio portal Istraga, na meti istražitelja je donedavni direktor Raiffeisen banke u BiH Karlheinz Dobnigg.

Prema informacijama Istrage, on je navodno prije nekoliko dana napustio BiH i gubi mu se svaki trag.

Istragu u ovom slučaju pokrenulo je njemačko tužilaštvo nakon informacija da se preko BiH, odnosno preko Dobnigga prao sumnjivo stečeni novac.

(24sata.info)*