Ovaj jeftini prirodni sastojak fantastična je zamjena za omekšivač

Naš kutak Život i stil

Alkoholno sirće je nevjerovatna namirnica. A da li ste znali da ga možete koristiti za pranje veša i umjesto omekšivača? Verujte nam, ima smisla.

Kako se radi i o sredstvu za čišćenje, alkoholno sirće se može koristiti umjesto raznih kupovnih sredstava, a tako možete biti sigurni da štitite okolinu, ali i svoje zdravlje. Osim što će poslužiti kao čistač odvoda, možete ga koristiti i za pranje veša.

Prije stavljanja veša na pranje:

Oživljava boje koje su izblijedile: nakvasite odjeću u vrelu vodu i dodajte pola šalice sirćeta. Naknadno operite rublje u mašini.

– Uklanja mrlje: našpricajte mrlje na odjeći sirćetom i ostavite 10 minuta da odstoji pa operite

Spjrečava gubitak boje: prije nego što operete odjeću prvi put, potopite je u rastvor vode i sirćeta, tako će boja novih crnih farmerki mnogo duže trajati.

Zašto dodati sirće prilikom pranja veša?

Osim toga što ne morate da kupujete prašak i razne preparate za čišćenje, dobro je znati da je jako jeftin i da ga vjerojvatno već imate kod kuće. Veš će biti mirišljav i mekan ako umjesto omekšivača dodate sirće, a na njemu neće ostati ni malo hemikalija koje bi mogle da naštete koži.

Žute mrlje koje se stvaraju nakon što žlijezde izluče znoj lako se mogu ukloniti sirćetom. Stavite koju kap sirćeta na uprljano mjesto i očistite krpom, piše Ordinacija.hr.

Ovo ekološko sredstvo možete koristiti na razne načine, a ono što ćete sigurno primijetiti već nakon prvog pranja je:

Mekše rublje: ako ga dodate umjesto omekšivača, sirće će razgraditi i sve ostatke praška na rublju, a ono će biti mirišljavo i čisto. Ako perete posteljinu, teže rublje poput peškira, onda dodajte šalicu sirćeta, u drugim slučajevima samo pola šalice.

Uklanja mirise: ako želite da se ijrešite mirisa s odjeće, stavite je iznad kade u kojoj je vruća voda pomiješana s sirćetom. Možete dodati u mašinu uz prašak i malo sirćeta kako bi se uklonili mirisi.

Kako još možete koristiti alkoholno sirće?

Osim za pranje rublja, možete ga iskoristiti i u ovim situacijama.

Očistite svoje povrće

Univerzitet u Mejnu sproveo je studiju kako sirće čisto bakterije s povrća. Natopite povrće pet minuta u rastvoru sirćeta i vode (½ sirćeta u punoj šoljici vode). Nakon toga isperite i obrišite papirnim ubrusom.

Smanjite tjelesne mirise

Ispod pazuha se nalaze apokrine i lojne žlijezde koje oslobađaju bakterije i ispuštaju mirise kada doživite stres, hormonalne promjene ili nelagodnost. Budući da je sirće prirodni antiseptik, može smanjiti miris tijela ubijajući nepoželjne bakterije.

Uklonite mrlje na pločicama

Alkoholno sirće jednako je efikasno kao i hemijska sredstva. U kombinaciji sa sodom bikarbonom, sirće izaziva reakciju koja će vam pomoći u raspadanju nakupljene prljavštine oko vaših kupatilskih pločica. Napravite mješavinu sode bikarbone i vode. Poprskajte površinu smjesom 1: 1 sirćeta i vode. Pustite da odstoji nekoliko minuta i zatim isperite toplom vodom.

Odbijte komarce

Stavite sirće na izloženu kožu ili odjeću jer komarci ne vole snažan miris i gorak okus alkoholnog sirćeta, kaže Ejmi Louhorn, potpredsjednica kompanije Mosquito Squad, specijalizovane za kontrolu komaraca. Pomiješajte šalicu vode sa ¼ sirćeta i napravite sprej za prskanje za sebe, svoje kućne ljubimce i dvorište.

/krstarica.com/*