MOŽE LI NEMAČKA NAPUSTITI EVROPSKU UNIJU ?!

Svijet

Uspješan referendum o Brexitu i izlazak Britanije iz Europske unije pokrenuli su mnoga slična pitanja u nekim državama članicama. Ovo pitanje pokrenuto je u mnogim zemljama kao što su Poljska, Mađarska, Italija i sada u Njemačkoj.

U Italiji su to pitanje pokrenuli pristalice Mattea Salvinija i njegove lige vodeće na anketama. Pandemija na evropskom tlu najviše je pogodila Italiju na samom početku, a Europska unija nije pravilno reagirala i nije pomogla na vrijeme. To je potaknulo pozive na referendum o napuštanju unije, što bi se moglo dogoditi ako Salvini pobijedi na sljedećim izborima.

U Njemačkoj, iako je takav referendum manje vjerojatan, to je pitanje pokrenuo opozicioni AFD, koji je trenutno najveća parlamentarna opozicijska stranka, ali daleko je na četvrtom mjestu na anketama.

Glavna oporbena stranka, desničarska Alternativa za Njemačku (AFD), želi da Njemačka napusti EU, ali lider stranke ne podržava takav pristup.

Na skupštini stranke u Dresdenu, jasna većina odobrila je zahtjev za članstvo za promjenu izbornog programa stranke za predstojeće parlamentarne izbore u Njemačkoj i uključivanje opredjeljenja za napuštanje EU.

U dugotrajnoj raspravi, šef AFD-a Jgrg Moyten, član Europskog parlamenta, također se izjasnio protiv povlačenja Njemačke iz EU.

Umjesto toga, Moyten se založio za savez unutar EU s drugim strankama. Upozorio je da AFD neće uspjeti ako se želi povući iz EU, te rekao da bi bilo pametnije surađivati ​​s drugim strankama.

Prihvaćeni zahtjev navodi:

– Smatramo da je potrebno da se Njemačka povuče iz EU i uspostavi novu evropsku ekonomsku zajednicu i zajednicu interesa – U originalnom programu povlačenje iz EU spomenuto je samo kao opcija, ako koncept AFD nije prihvatljiv za unija.

Za sada ovaj prijedlog nema male šanse za prolazak u Bundestagu, s obzirom na to da su ankete predviđale da će novu vladu formirati CDU / CSU zajedno sa Zelenima, a time će imati i ogromnu proevropsku većinu.

/vecer.mk/*