Beogradski frizer objavio upozorenje: “Sve češće kod mladih ljudi i tinejdžera viđam OVU POJAVU NA GLAVI”

Zdravlje

Beogradski frizer upozorava da sve češće viđa ovo na glavama tinejdžera i mladih ljudi.

Budući da smo svoj život praktično premjestili u internetski svijet od početka pandemije, sve više vremena provodimo sa slušalicama, a to može dovesti do takvih posljedica.

U posljednje vrijeme sve češće primjećujem kod mladih ljudi, tinejdžera … na sredini glave pojavljuje se neobičan rast dlačica. Razumio sam razlog. Internet škola, igre, mrežno druženje, zapravo jeftine (neudobne) slušalice koje su vam već dugo na glavi.

Mutacija u akciji. A kad se kosa opere, opet slijedi talas. Takođe sam vidio trajnu promjenu u smjeru tog dijela glave. Može samo neobavezno (čupavo) da se postaviti.

Možda nekome zatreba – piše beogradski frizer Karlo Zagorac.

Karlo nije jedini koji je to primijetio, naprotiv, a već postoji i skovani termin za ovu pojavu i glasi “headphone hair”.

Dugotrajno nošenje slušalica može da ostavi i ovakve posledice
DUGOTRAJNO NOŠENJE SLUŠALICA MOŽE DA OSTAVI I OVAKVE POSLJEDICE

Portal cubicletherapy.com bavio se ovim problemom, a rešjenja koja nudi su raznovrsna i najčešće nepraktična.

Jedan od savjeta je tako da ispod slušalica uvijek nosimo kapicu “beanie”.

Jedno u moru nepraktičnih rešenja
JEDNO U MORU NEPRAKTIČNIH RJEŠENJA

Tu su i drugi nepraktični savjeti, poput toga da plastiku koja drži slušalice držimo na tjemenu ili ispod brade umjesto na vrhu glave.

Jedan od savjeta koji ovaj portal predlaže je da povremeno promijenite mjesto na tjemenu gdje plastika stoji na glavi, samo za nekoliko centimetara, tako da ne stoji na istom mjestu cijeli dan.

Portal thefuturemuse.com upozorava i na činjenicu da, učestalim nošenjem ovakvih slušalica, kosa na tom dijelu glave može da se istanji. Dugotrajno nošenje slušalica, naime, može da izazove trakcionu alopeciju.

ŠTA JE TRAKCIONA ALOPECIJA?

Trakciona alopecija je forma mehaničke, traumatske alopecije. Trauma je obično blaga ali dugotrajna. Najčešće određene frizure koje uključuju zatezanje, pletenje kose, tretiranje agresivnim hemikalijama i termički aparati za stilizovanje, izazivaju oštećenje folikula dlake, što dovodi do gubitka kose. Osim zategnute frizure, trakciona alopecija može da bude izazvana i hemijskim i termičkim tretmanima. Primer: farbe, blanš, proizvodi za ispravljanje (pokazalo se da ozbiljno oštećuju dlaku). Termički aparati za stilizovanje isto tako mogu da dovedu do trakcione alopecije.

POSTOJI LI LIJEK ZA TRAKCIONU ALOPECIJU?

Prije svega, tu je preventiva. Pokušajte da, ukoliko već morate da koristite slušalice, izbjegnete da po cijeli dan budu na istom mjestu. Ukoliko do trakcione alopecije dođe, treba se obratiti trihologu koji će odrediti stepen oštećenja i terapiju.

/zena.blic.rs/*