U Banjaluci “Kandže” idu u istoriju od sljedeće sedmice: Evo kako kaznu možete platii duplo jeftinije

Banja Luka
Sljedeće sedmice počeće primjena nove prakse prema kojoj više neće biti “kandži” za nepropisno parkirane automobila, nego će oni koji naprave ovu vrstu prekršaja imati mogućnost da u roku od sedam dana plate kaznu duplo jeftinije, saopšteno je iz Gradke uprave.

Naime, Skupština Grada je na posljednjoj sjednici usvojila izmjenu Odluke o bezbjednosti saobraćaja na putevima grada Banjaluke u dijelu koji je predviđao da se vozilo blokira napravom za blokiranje točkova ukoliko nije plaćena karta za parkiranje.

“Vozači koji ne budu platili kartu za parkiranje na kućnu adresu dobijaće prekršajne naloge u visini od 40 KM, a u slučaju plaćanja u roku od sedam dana navedeni iznos će biti upola manji”, pojasnili su iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

Ističu da su dosadašnjom mjerom blokiranja vozila, pored direktnog novčanog sankcionisanja, vozači bili izloženi i izgubljenom vremenu koje je neophodno za vršenje uplate kao i čekanja radnika koji vrše deblokiranje, a koje može potrajati jer se veoma često dešava da veći broj vozača u relativno kratkom vremenskom periodu zove da se izvrši deblokiranje.

“Pored navedenog, vozilo koje je blokirano onemogućava drugim vozilima da koriste parking mjesto čime se direktno narušava kvalitet pružanja usluge u stacionarnom saobraćaju, odnosno smanjuje se obrt i obim parkiranja. Predviđenom izmjenom povećaće se broj kontrolisanih vozila što će direktno uticati na kvalitetnije regulisanje stacionarnog saobraćaja kao sastavnog dijela saobraćajnog sistema grada Banjaluke”, obrazložili su iz ovog Odjeljenja, dodajući da blokiranje i dalje ostaje kao mjera za vozila koja nisu registrovana na teritoriji BiH.

/blportal/