Banjalučki aerodrom uskoro otvara kargo centar

Društvo Republika Srpska

BANJALUKA – Nakon uloženih miliona i sa zakašnjenjem od par godina, kargo centar na Aerodromu u Banjaluci biće otvoren u ovom mjesecu, potvrdio je za CAPITAL direktor preduzeća „Aerodromi Republike Srpske“ Milan Račić

Dobili smo upotrebnu dozvolu za kargo zgradu i trenutno je opremamo i čekamo da stigne namještaj, nakon čega ćemo sljedeće sedmice Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) podnijeti zahtjev za dobijanje carinskog skladišta za uvoz i izvoz robe, tako da bi u ovom mjesecu definitivno trebala biti otvorena“, pojasnio je Račić.

Još 2016. godine je tadašnji direktor „Aerodroma Republike Srpske“ Miroslav Janjić najavio izgradnju novog skladišta za kargo saobraćaj. On je tada obećavao da će za šest do devet mjeseci rekonstruisati i proširiti aerodromsku zgradu, te biti izgrađeno novo skladište za kargo saobraćaj.

Izgradnja kargo objekta banjalučkog aerodrome počela je u maju 2017. godine, a rok za završetak radova je bio 120 dana. Inspekcija je nekoliko puta obustavljala gradnju zbog odstupanja od projektne dokumentacije.

Takođe je i sam Račić, u avgustu prošle godine najavio da se očekuje da kroz mjesec dana bude otvoren kargo objekat, ali se to do danas nije desilo.

Podsjećanja radi, izvoz svježe junetine iz BiH u Tursku 2015. godine je vršen putem banjalučkog aerodroma jer u tom momentu EU nije dozvoljavala provoz roba iz trećih zemalja u treće zemlje, putem svoje teritorije.

Na banjalučkom aerodromu je postojao tehnički centar, koji je u period kada se prevoz junetine odvijao avionom, pretvoren u hladnjaču.

Tadašnja uprava Aerodroma je procijenila da treba investirati u kargo saobraćaj, te su od ukupno sedam miliona maraka investicionog zajma, za kargo biznis i gradnju novog kargo centra izdvojili dva miliona.

Odmah nakon što je EU dozvolila transport mesa preko svoje teritorije, prevoz junetine iz BiH u Tursku je nastavljen kopnenim putem, a izgradnja banjalučkog kargo objekta stajala je godinama u mjestu.

/capital.ba/*