Uhodan lanac TRGOVINE DJECOM: Za krijumčarenje bebe u BiH tvrde da su platili 400 evra

Banja Luka Hronika Region

Čim te vrate u Srbiju znaš da ćemo doći po bebu i vratiti je nazad, graničnom policajcu ćemo platiti 400 evra i prolazimo bez problema.

Ovim riječima obratila se maloljetnoj državljanki Srbije i žrtvi brutalne otmice u Banjaluci njena nesuđena svekrva M.Z. iz Banjaluke.

Slučaj otmice maloljetne majke u Banjaluci otvorio je brojna pitanja, među kojima je i ono na koji način se preko državne granice ilegalno prebacuju bebe.

Naime, maloljetnica i njena beba su još prošle godine deportovane iz BiH sa zabranom ulaska u trajanju od godinu dana.

Otmica

Međutim, zabrana ulaska u BiH očigledno nije spriječila maloljetnu državljanku Srbije da se s bebom ponovo vrati u Banjaluku, a nakon riječi njene nesuđene svekrve, sada je jasno i kako je to urađeno.

Postavlja se pitanje da li će nakon svega odreagovati nadležne agencije na nivou BiH, kako bi sve bilo rasvijetljeno u potpunosti.

Ovaj slučaj sigurno ne bi ni bio otkriven, niti bi se znalo za ilegalni povratak majke i bebe u Banjaluku, da maloljetnicu prošle sedmice nisu pokušali oteti članovi jedne banjalučke porodice.

FOTO: SHUTTERSTOCK

 Ovakve stvari godinama prolaze ispod radara bezbjednosnih agencija, a mirnoća kojom se M.Z. obratila maloljetnoj majci samo ide u prilog tome da su kanali krijumčarenja toliko sigurni da niko ne strepi da će biti otkriven – ispričao je izvor Srpskainfo iz bezbjednosnih agencija BiH.

Istražiti slučaj

Darko Trifunović, stručnjak za bezbjednost, ističe da slučaj treba istražiti i da se sve može vrlo lako provjeriti uvidom u bezbjednosne kamere na graničnim prelazima kako bi se utvrdilo da li granični policajci učestvuju u krijumčarenju ljudi. Međutim, Trifunović sumnja da se iza svega krije drugačija priča.

– Sklon sam da vjerujem da je ovdje možda namjerno rečeno jedno kako bi se prikrila prava ruta kojom ide krijumčarski lanac, a to je preko rijeke Drine – izjavio je Trifunović.

FOTO: V. LOJANICA/RAS SRBIJA
FOTO: V. LOJANICA/RAS SRBIJA

Podsjetimo, banjalučka policija je prošle sedmice uhapsila četiri osobe zbog sumnje da su učestvovale u otmici i nanošenju tjelesnih povreda državljanki Srbije R.T. (17).

– Maloljetnica je iznajmila sobu u jednoj kući u banjalučkom naselju Lazarevo kada su u noćnim satima na vrata pokucali N.A. i njegov maloljetni sin A.A. Oni su bukvalno izvukli maloljetnicu iz sobe i strpali je u auto, a zatim je tukli i davili. Srećom, s maloljetnicom je u iznajmljenoj kući bila jedna žena, koja je odmah obavijestila policiju o onome što se događalo, a patrola je u rekordnom vremenu uspjela locirati automobil u kojem je bila maloljetnica i uhapsiti nasilnike – ispričao je ranije izvor iz istrage.

Nakon hapšenja osumnjičenih u slučaj su se uključili i socijalni radnici, koji su odmah prepoznali maloljetnicu i postavili pitanje gdje je njena beba.

Iako su u prvi mah članovi porodice osumnjičenog otmičara pokušali sakriti bebu, ona je pronađena u njegovoj kući u banjalučkom naselju Suturlija, a zatim predana majci.

Sigurna kuća

Maloljetna državljanka Srbije i njena beba smještene su u Sigurnu kuću za žrtve trgovine ljudima u BiH, a očekuje ih nova deportacija i zabrana ulaska u BiH.

Zanimljivo je da je Služba za poslove sa strancima – Terenski centar Banjaluka i u novembru prošle godine donijela rješenja o stavljanju pod nadzor maloljetne R.T. i njene bebe i njihov smještaj u Sigurnu kuću za žrtve trgovine ljudima u BiH.

FOTO: SINIŠA PAŠALIČ/RAS SRBIJA

Prethodno je protiv maloljetne državljanke Srbije R.T. doneseno rješenje o protjerivanju iz BiH na period od jedne godine.

Maloljetnica je s bebom izašla iz BiH 27. novembra prošle godine i vratila se u Šabac.

Međutim, ilegalno je krajem januara ove godine ponovo ušla u BiH i skrasila se u Banjaluci.

GP BIH BEZ ODGOVORA

Iz Granične policije BiH nismo dobili odgovor da li su do sada imali prijavljene slučajeve o krijumčarenju djece preko državne granice sa Srbijom, te da li je u ranijem periodu podnesen bilo kakav izvještaj protiv nekog njihovog službenika zbog pomenutih krivičnih djela.

/srpskainfo.com/*