ŠKOLA SPORTA “LIDER” GRADIŠKA uputili otvoreno pismo Kriznom štabu, institucijama i javnosti

Društvo Gradiška

mmgradiska 07. apri, 2021.

PISMO PRENOSIMO U CIJELOSTI:

Uzimajući u obzir tešku situaciju povodom pandemije, ne samo kod nas već u cijelom svijetu, gdje je život u jednom trenutku stao, ali isto tako vremenom je postalo jasno da život mora ići dalje, želimo Vam se javno obratiti i zamoliti da djeca dobiju dozvolu da se bave sportom.

Sigruno da u svijetu ima primjera u kojima je apsolutni lock down, da ima primjera gdje su mjere još rigoroznije nego kod nas itd., ali isto tako ima u drugih primjera gdje možemo vidjeti da život „normalno“ funkcioniše u skladu sa mjerama borbe protiv pandemije.

Mišljenja smo da trebamo gledati nas i naše okolnosti tj. šta je dobro za nas u skladu sa okolnostima u kojima živimo, što vi i činite od početka pandemije.
Svjesni da vam je prioritet zdravlje i očuvanje ljudskih života, ali isto tako i da ljudi moraju da žive, smatramo da postoje jaki argumenti da djeca i rekreativci, u skladu sa mjerama borbe protiv pandemije koje su bile na snazi, moraju da nastave da se bave sportom, takođe u službi očuvanja zdravlja.

Nije logično da djeca u školama ne obavljaju nastavu fizičkog vaspitanja, a istovremeno u salama ista ta djeca obavljaju treninge u klubovima u kojima treniraju. Baza sporta a samim tim i zdravlja je u školama (nastavi fizičkog vaspitanja), školama sporta, kao i sportskim klubovima koji rade sa djecom.
Fizička aktivnost tj. sport je vrlo važna u životu ne samo djece, jer prožima sve aspekte života i pozitivno utiče na zdravlje i poboljšava kvalitet života. Pozitivno djelovanje sporta prema istraživanjima se ogleda takođe u podizanju samopoštovanja, raspoloženja, a takođe smanjuje psihosocijalni stres, depresiju i anksioznost. Sve to nam govori da je ljudima potreban sport da bi u različitim područjima života bolje funkcionisali.
Posebno naglašavamo da djeca upravo kroz sport i rekreaciju zadovoljavaju potrebu za druženjem, i to u zdravoj sredini, koja je za socijalni razvoj od presudnog značaja.
Mnogo je još razloga i faktora zašto sport mora biti dostupan, naravno u skladu sa mjerama borbe protiv pandemije.

Molimo Vas da sport kao vid očuvanja, prevencije i rehabilitacije zdravlja učinite dostupan svima, a naročito djeci u skladu sa mjerama borbe protiv pandemije.

Влада Републике Српске
Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске
Sonja Davidović – Ministar porodice omladine i sporta Republike Srpske
Град Бања Лука