INTERVJU Goran Selak: BiH nije funkcionalna država, zato nam treba snažnija Srpska

Gradiška

Skoro svako selo i opština u Srpskoj imaju nešto što je izgrađeno zahvaljujući Srbiji, poručio je između ostalog predsjednik SPS i poslanik u Narodnoj Skupštini Republike Srpske Goran Selak.

Uintervjuu koji je danas objavio “Kurir”, Selak je poručio da je demografsko i privredno jačanje Republike Srpske najbolji odgovor na brojne probleme, te da je narod u Srpskoj duboko zahvalan Srbiji za svu pomoć i podršku u najtežim trenucima.

Kako se region snašao u pandemiji korona virusa? Kakvo je trenutno stanje u RS?

– Sa jedne strane imamo region, a sa druge Srbiju koja se u najtežim trenucima pokazala kao istinski lider. BiH i nažalost Republika Srpska u njoj, doživjele su pravi fijasko. I po smrtnosti, koja je među najvišim u svijetu i po posljedicama po privredu, ali i kada je vakcinacija stanovništva u pitanju. I sve to bi bilo mnogo, mnogo gore bez podrške Srbije.

Da li je EU pokazala solidarnost tokom pandemije ili nije prošla na testu?

Ne samo tokom pandemije, nego i tokom migrantske krize, EU je nažalost pala na brojnim testovima. Ono što je ljudski možda još i gore, mislim da je politika raspodjele vakcina jasno pokazala da EU nije dosljedna onim principima koje proklamuje. Veliki i moćni su nekako više „jednaki“ nego ostali i po mnogima to i jeste najveći nedostatak zajednice.

Da li je BiH danas funkcionalna država? Šta treba menjati?

BiH je očigledno nefunkcionalna. Bošnjaci to čak koriste kao argument da traže dodatnu centralizaciju, ali to nije samo besmisleno, nego je i apsolutno neprihvatljivo za Srbe. Nažalost, i naši političari često vide takvu bošnjačku politiku kao šansu da praznom nacionalnom retorikom skrenu pažnju srpskog naroda sa velikih problema koji iznutra slabe poziciju Republike Srpske. Svi smo mi u Srpskoj protiv centralizacije, ali konstantno pričanje o tim temama ne može da zamijeni odgovoran i domaćinski rad na izgradnji Srpske.

Kako vidite položaj Republike Srpske u BiH? Sve češće se govori o nezavisnoj RS, reviziji Dejtonskog sporazuma…

Republika Srpska čvrsto brani svoja ovlaštenja predviđena Dejtonom i od toga neće biti odstupanja. Takođe, Srpska mora ekonomski i demografski da osnaži, a po pitanju međunarodnih odnosa da prati ono što mudro radi naša matica Srbija.

Da li ste zadovoljni saradnjom RS i Srbije? Gdje ima mjesta za poboljšanje?

Skoro svako selo i opština u Srpskoj imaju nešto što je izgrađeno zahvaljujući Srbiji. Nama je cilj da osnažimo toliko da možemo da uzvratimo podršku i da širimo i učvršćujemo saradnju. Mislim da se jednom u istoriji dešava da Srbi imaju lidera kakav je predsjednik Vučić, a na čelu crkve patrijarha kakav je Njegova Svetost gospodin Porfirije. Bez obzira na sve izazove, čvrsto vjerujem da kao narod možemo da se izborimo za napredak i bolju budućnost.

A.E.

/srpskainfo.com/*