Pušten u upotrebu vodovod za 830 domaćinstava u Gašnici i Orahovoj

Gradiška

mmgradiska 06. april, 2021.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić i ambasador Češke Ivana Hlavsova pustilu su danas u upotrebu novoizgrađeni vodovod za 830 domaćinstava u mjesnim zajednicama Gašnica i Orahova, čiju je izgradnju sa 1,5 miliona KM finansirala Češka razvojana agencija.

Adžić je zahvalio Hlavsovoj i Češkoj na donaciji za izgradnju vodovoda za 735 domaćinstava u Orahovoj i 95 u Gašnici, navodeći da su izvođači radova, firme “Elkot” iz Brna i “Građ-promet” iz Doboja, posao završili i prije ugovorenog roka.

On je istakao da je Gradska uprava obezbijedila 170.000 KM za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i izradu projektne dokumentacije, te pokazala da može da obezbijedi donatorska sredstva i realizuje razvojne projekte.

Adžić je dodao da je značajnu ulogu u izgradnji vododovoda u Gašnici i Orahovoj imalo gradsko komunalno preduzeće “Vodovod”, koje će i upravljati ovim sistemom.

Hlavsova je rekla da je suština projekta bila da ljudi u ovom kraju dobiju vodu za piće, navodeći da projekat ne bi bio realizovan i prije predviđenog roka bez odličnih lokalnih i čeških izvođača radova, ali i odlične saradnje sa Gradskom upravom i gradonačelnikom Gradiške.

“Češka svake godine u brojne razvojne projekte u BiH ulaže oko 4,5 miliona evra, a ovaj u Gradišci je jedan od većih. Naše iskustvo tokom 20 godina pružanja razvojne pomoći govori nam da je uspjeh moguć tamo gdje postoji dobra saradnja sa lokalnom upravom”, naglasila je Hlavsova.

Direktor gradiškog “Vodovoda” Sandro Zeničanin rekao je da je u okviru realizacije navedenog projekta postavljeno oko 18 kilometara cjevovoda, izgrađena pumpna stanica u Gašnici i rezervoar zapremine 200 kubnih metara u Orahovoj, te istakao da je ovim završena i izgranja cjelokupnog sistema vodosnabdijevanja sjeverozapadnog području grada Gradiška.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Orahova Muris Hevešević zahvalio je donatorima i svima koji su učestvovali u izgradnji vodovoda, navodeći da su dosad imali vodovod ali da voda nije bila ispravna za piće.

Orahova

Mještanin Gašnice Petar Kukavica rekao je da je izgradnja vodovoda za sve mještana veoma značajna, s obzirom da su koristili vodu iz vlastitih bunara i nisu imali sigurno vodosnabdijevanje

/glas srpske/