ISPLIVALI NOVI DETALJI OTMICE U BANJALUCI: Mama (17) i beba žrtve krijumčara ljudima

Banja Luka Hronika

mmgradiska 06. april, 2021.

Maloljetna državljanka Srbije R.T. (17), žrtva otmice u Banjaluci, i njena osmomjesečna beba smještene su u Sigurnu kuću za žrtve trgovine ljudima u BiH, saznaje Srpskainfo.

Izvor iz Policijske uprave Banjaluka otkrio je da je u cijeli slučaj uključena i Služba za poslove sa strancima Terenski centar Banjaluka.

“U narednom periodu maloljetnica i njena beba biće deportovani iz BiH u Srbiju”, dodao je izvor iz banjalučke policije. Srpskainfo saznaje da ovo nije prvi put da nadležne službe reaguju kada je u pitanju sedamnaestogodišnja državljanka Srbije.

Ranije deportovana

Naime, u prethodnom periodu R.T. je već jednom deportovana iz BiH, ali se nakon toga ponovo vratila u Banjaluku s bebom. Kako nema jasnih tragova kada i gdje je prešla državnu granicu postavlja se pitanje da li u svemu ima ozbiljnih propusta ili u krijumčarenju ljudi učestvuju pojedini službenici policijskih agencija na nivou BiH.

“Pitanje je na koji način je maloljetnica ponovo ušla u BiH, jer legalno to nije mogla uraditi, s obzirom da je imala zabranu ulaska”, istakao je izvor Srpskainfo iz istrage. Naime, kako on objašnjava, maloljetna državljanka je od 2018. godine boravila u Banjaluci, kada je sa 14 godina zasnovala vanbračnu zajednicu s A.A. Maloljetnica je s takođe maloljetnim A.A. za vrijeme vanbračne veze dobila bebu, koja je rođena u avgustu prošle godine.

Iako se A.A. navodi kao otac djeteta, očinstvo do danas nije potvrđeno.

Zanimljivo je da je Služba za poslove sa strancima – Terenski centar Banjaluka u novembru prošle godine donijela rješenja o stavljanju pod nadzor maloljetne R.T. i njene bebe i njihov smještaj u Sigurnu kuću za žrtve trgovine ljudima u BiH. Prethodno je protiv maloljetne državljanke Srbije R.T. doneseno rješenje o protjerivanju iz BiH na period od jedne godine. Maloljetnica je s bebom izašla iz BiH 27. novembra prošle godine i vratila se u Šabac. Međutim, ilegalno je krajem januara ove godine ponovo ušla u BiH i skrasila se u Banjaluci.

“Način na koji je maloljetnica ušla u BiH trebao bi biti rasvijetljen u nastavku istrage, ali očigledno je da se niko sa ovim stvarima od agencija na državnom nivou ne želi pozabaviti”, dodao je izvor .

Podsjećanja radi, banjalučkoj policiji je prošle sedmice prijavljena otmica maloljetne djevojke zbog koje je uhapšeno više članova jedne porodice u Banjaluci, te njihovi poznanici.

“Maloljetnica je iznajmila sobu u jednoj kući u banjalučkom naselju Lazarevo kada su u noćnim satima na vrata pokucali N.A. i njegov maloljetni sin A.A, koji je navodno otac osmomjesečne bebe. Nakon svega, oni su bukvalno izvukli maloljetnicu iz sobe i strpali je u auto, a zatim je tukli i davili. Srećom, s maloljetnicom je u iznajmljenoj kući bila jedna žena, koja je odmah obavijestila policiju o onome šta se događalo, a patrola je u rekordnom vremenu uspjela locirati automobil u kojem je bila maloljetnica i uhapsiti nasilnike”, ispričao je izvor iz istrage.

Socijalni radnici

Nakon hapšenja osumnjičenih u slučaj su se uključili i socijalni radnici, koji su odmah prepoznali maloljetnicu i postavili pitanje gdje je njena beba.

“Nakon što su se u početku pravili da ne znaju gdje je beba, članovi porodice koji su učestvovali u otmici maloljetnice otkrili su gdje su sakrili bebu”, objasnio je izvor iz istrage. Zahvaljujući profesionalnom i zajedničkom radu socijalnih radnika i banjalučkih inspektora beba je pronađena u kući N.A. u banjalučkom naselju Suturlija i odmah predana majci. Osim oca N.A. i maloljetnog sina A.A, zbog otmice i premlaćivanja maloletnice uhapšeni su još i Š.Š. i T.A. Osumnjičene terete za krivično djelo “protivpravno lišenje slobode”, te “nanošenje tjelesnih povreda”.

Nasilnici na slobodi

Svi osumnjičeni za otmicu maloljetne državljanke Srbije u međuvremenu su pušteni da se brane sa slobode. Naime, u saglasnosti s postupajućim tužiocem koji rukovodi istragom u ovom slučaju, protiv osumnjičenih nasilnika biće dostavljen izvještaj u redovnoj proceduri. Drugim riječima, pušteni su da se brane sa slobode.

“Dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka od strane Policijske uprave Banjaluka obaviještena je u vezi s krivičnim djelima “protivpravno lišenje slobode” i “tjelesna povreda”, počinjenim 31. marta u Banjaluci. Tužilac je naložila policijskim službenicima PU Banjaluka da preduzmu sve potrebne istražne mjere i radnje na utvrđivanju okolnosti događaja, te da se protiv N.A, T.A. i Š.Š. dostavi izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka u redovnoj proceduri, a za postupanje u odnosu prema maloljetnom licu A.A. nadležno je Okružno javno tužilaštvo Doboj”, naveli su iz banjalučkog tužilaštva.

/srpskainfo/