Nove mjere u Srbiji: Radno vrijeme ugostiteljskih objekata sa baštama do 22 časa

Region

Krizni štab za zaštitu od zarazne bolesti kovid-19 predložio je nove mjere za suzbijanje epidemije koje će važiti od sutra od šest časova ujutru, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Bitna novina jeste da svi objekti i ustanove kojima je rad dozvoljen imaju jedinstveno dozvoljeno radno vrijeme od šest časova ujutro do 22 časa.

Ugostiteljskim objektima sa baštom od sutra je dozvoljen rad isključivo na otvorenom, uz poštovanje svih epidemioloških mjera, koje između ostalog, podrazumijevaju najviše petoro ljudi za istim stolom, uz obavezan razmak od dva metra između stolova.

Zabranjeno je izvođenje scensko-muzičkog programa (živa muzika u baštama).

Kafići i restorani i dalje mogu obavljati šaltersku prodaju hrane i pića bez obzira na to da li imaju ili nemaju baštu, dok dostava ostaje dozvoljena 24 sata dnevno sedam dana u nedjelji.

Još ostaju zatvoreni tržni centri, kao i kafići i restorani koji nemaju baštu.

I dalje je na snazi mjera da svi objekti moraju da obezbijede poštovanje mjere od minimum devet kvadratnih metara po osobi ili posjetiocu.

Izuzetak su fitnes klubovi, spa-centri, teretane i slično, gdje mora biti obezbijeđeno 16 kvadratnih metara po osobi.

U broj prisutnih osoba u objektu ulaze i zaposleni.

Vlada Srbije napominje da će od sutra ujutro biti pojačan inspekcijski nadzor poštovanja svih epidemioloških mjera na teritorije cijele Srbije.

Apoteke, benzinske pumpe, laboratorije, ordinacije, veterinarske ambulantne i slično mogu raditi non-stop svakog dana, kao i do sada.

Vlada Srbije i ovim putem još jednom poziva na poštovanje svih epidemioloških mjera i apeluje na ličnu odgovornost svih građana.

Sve mjere uvode se radi zaštite zdravlja stanovnika i svođenja socijalnih kontakata na minimum, ali do konačne pobjede nad pandemijom potreban je doprinos svih pojedinaca u društvu.

Vakcinacija protiv zarazne bolesti kovid-19 obavljaće se bez prekida po unaprijed utvrđenom planu i u narednim danima, piše Blic.