Najstarijeg Fiata 500 u BiH posjeduje Mirzet Halilović: Fićo se volio kao član porodice(video)

Auto-moto BiH Video

Sedamdesetih i osamdesetih godina najpopularniji automobil na našim prostorima bio je Fiat 500, poznat kao Fićo. Najstariji primjerak registrovan u BiH nalazi se u Živinicama, proizveden je 1960. godine, a u vlasništvu je restauratora oldtimera Mirzeta Halilovića.

– Fićo se volio kao član porodice. Volite svoje supruge, majke, sestre, pa i ljubavnice ko ima, a volite i fiću jer Fićo je naše blago, kaže Halilović.

Ovaj Fićo specifičan je po mnogo čemu, osim što je najstariji u BiH, potpuno je restauriran i napravljen od boljih i kvalitetnijih materijala nego kada je izašao iz fabrike.

– Dobar je, dobar. On ima mnogo razlika u odnosu na novije tipe, farovi su mu mali, vrata su mu kontra, motor mu je drugačiji ovo je motor sa uljnim filterom, ni jedan Fićo nema uljnog filtera, branici su drugačiji ima dosta razlika, volan, ablenderi, brava za paljenje nalazi se na središnjoj konzoli, govori Halilović.

image
Mirzet Halilović/Screenshot/

Restauracijom automobila Mirzet Halilović se bavi desetak godina. Na placu su desetine olupina, od kojih nastaju pravi ljepotani. Jedan od nagrađivanih projekata je Volkswagenov kamionet.

– Ovo je auto rađeno oko sedam godina, baš se pristupilo vrhunskoj restauraciji, bio sam na sajmu oldtimera u Sarajevu gdje sam osvojio prvo mjesto za restauraciju, kazao je Halilović.

Na čemu trenutno radi i koji su najcjenjeniji oldtimeri pogledajte u priči Vahidina Mujagića.

/.oslobodjenje.ba/*