Povrijeđen prilikom eksplozije: Palio korov, pa aktivirao bombu

Hronika

Dragiša Lindo je tokom spaljivanja korova i otpada aktivirao nemarno bačenu ručnu bombu

Dragiša Lindo (67) iz Višegrada povrijeđen je u eksploziji bombe koja se aktivirala u petak dok je palio korov na tuđoj njivi u selu Trševine kod Višegrada.

BOMBA U RUPI

Lindo je imao namjeru da iskrči parcelu na jednom imanju koje održava u tom mjestu, a koje se nalazi u blizini njegovog. Kad je u popodnevnim časovima sakupio korov i otpad na jednu gomilu, bacio ga je u jednu rupu u zemlji i zapalio vatru. Tada je došlo do eksplozije tokom koje je 67-godišnjak povrijeđen. On je potom prevezen vozilom Hitne pomoći do Univerzitetske bolnice Foča, gdje mu je ukazana ljekarska pomoć, te je ostao na daljem liječenju.
U prvi mah nije bilo poznato o kakvom eksplozivnom sredstvu se radi, ali su pripadnici Policijske stanice Višegrad u petak zajedno s deminerskim timom Civilne zaštite Republike Srpske obavili uviđaj, prilikom kojeg su pronašli dijelove bombe te utvrdili da se radilo o ručnoj bombi koja je eksplodirala usljed zagrijavanja.
Ovakvi slučajevi nisu rijetkost u BiH. Slična eksplozija desila se u julu prošle godine kada je povrijeđena jedna osoba usljed eksplozije nepoznate minsko-eksplozivne naprave prilikom čišćenja i paljenja korova na njivi na području Sapne.

UPOZORENJA

Pretpostavlja se da je u rupu u zemlji neko bacio ručnu bombu zaostalu iz rata, umjesto da je predao Civilnoj zaštiti, i na taj način je ugrozio tuđi život.
Zbog ovakvih slučajeva i čestih požara, policija godinama upozorava stanovništvo na to da, prilikom uređenja imanja, spaljivanje korova i drugog gorivog materijala obavlja s oprezom.
Podsjetimo, u februaru je za samo pet dana u RS-u registrovano 12 požara prilikom čega je jedna osoba nastradala.

/oslobodjenje.ba/*