Uhapšeni roditelji devojčice koja je smrskane glave dovedena u Klaićevo

Hronika Region

Uhapšeni su roditelji 2.5-godišnje djevojčice koja je teško ozlijeđena dovezena u Klaićevu bolnicu, potvrđeno je Indexu.

U toku je kriminalističko istraživanje kojim bi se trebale utvrditi sve okolnosti stradavanja djeteta. Nakon toga će protiv roditelja biti podnesena odgovarajuća prijava.

“Roditelji su uhapšeni i za sad ih se tereti za kazneno djelo povrede djetetovih prava iz Stavka 3. Kaznenog zakona za koje je predviđena kazna od jedne do osam godina zatvora. Ostala djeca iz obitelji su rješenjem centra za socijalnu zaštitu smještena u hraniteljsku porodicu”, kazao je glasnogovornik policije Damir Brezić.

Podsjećamo, Hrvatskom je juče odjeknuo nezapamćeni slučaj brutalnog ozljeđivanja 2.5-godišnje djevojčice. Ona je s teškim nagnječenjem mozga, ali i teškim ozljedama cijele glave, u srijedu iz bolnice u Novoj Gradiški prebačena u zagrebačku Klaićevu bolnicu.

Curica je operirana i sada je na intenzivnoj, priključena je na respirator i vitalno ugrožena. 

“Kritično je i vitalno ugroženo. I dalje je na mehaničkoj ventilaciji uz kontinuirani monitoring vitalnih parametara. Bilo je bez promjene u odnosu na juče, ali vrlo je kritično. I dalje je na mehaničkoj ventilaciji i u moždanoj komi. Opet slijede dodatne pretrage pa ćemo vidjeti, ali vrlo je kritično”, kazao je jutros za Index ravnatelj Klaićeve Goran Roić.

Dvoipolgodišnja curica je, kako je doznao Index, vrlo brzo nakon rođenja oduzeta obitelji i premještena u hraniteljski porodicu, no u novembru prošle godine je vraćena u biološku pordicu koja živi u okolici Nove Gradiške.

Dijete u bolnicu donijela majka, rekla je da je palo

Dijete je u bolnicu u Novoj Gradiški donijela majka koja je liječnicima rekla da je palo i ozlijedilo se. 

Porodica ima još troje djece. Ona su, nakon što je 2.5-godišnja curica završila u bolnici pod nejasnim okolnostima ozljeđivanja, izdvojena iz porodice. 

Zbog svega je policija pokrenula kriminalističko istraživanje koje bi trebalo utvrditi kako je točno došlo do ozljeda i je li netko curicu ozlijedio. 

“Upoznati smo sa slučajem, no u ovom trenutku ne možemo ništa reći o tome kako su ozljede djeteta nastale. U toku je krim-istraživanje koje bi trebalo dati odgovor na to je li netko ozlijedio dijete i na koji način”, rekao je Damir Brezić, službenik za odnose s javnošću PU brodsko-posavske.

Centar oduzeo dijete pa ga vratio

Index je sinoć o cijelom slučaju razgovarao s Brankom Medunićem, ravnateljem Centra za socijalnu zaštitu Nova Gradiška.

“Kad smo izdvajali dijete, roditelji nisu bili u braku. Vjenčali su se i sredili stambene prilike pa smo ga vratili.”

Potvrdio je kako je dijete bilo smješteno u hraniteljsku porodicu zbog loših uvjeta u biološkoj porodici te da je krajem prošle godine vraćeno.

“Dijete je bilo smješteno u hraniteljski porodicu. U vrijeme izdvajanja roditelji nisu bili u braku. Vjenčali su se i sredili stambene prilike, došlo je do poboljšanja uvjeta. U 11. mjesecu smo se odlučili vratiti dijete u biološku porodicu. Određen je nadzor nad roditeljima”, rekao je Indexu šef Centra za socijalnu zaštitu.

Majka bila u Centru za socijalnu zaštitu prije nekoliko dana, ništa nisu primijetili

Pitali smo ga kada je posljednji put obavljen nadzor i koliko se često radio.

“Nadzor se radio najmanje jednom do dvaput sedmično. Socijalni radnik tokom tog nadzora provjerava uvjete, pomaže, savjetuje, a možemo reći i da podučava roditelje kako da brinu o djetetu. Ja mislim da je u posljednjem nadzoru kod njihove kuće socijalna radnica bila u toku prošle sedmice. Majka je kod nas bila prije nekoliko dana s djetetom, nismo uočili nikakve ozljede”, govori Medunić.

Kaže kako se ovo nije moglo predvidjeti.

“Nemoguće je predvidjeti takve stvari. Dijete je bilo sklono autoagresiji, je li si to sama uradila, to će utvrditi liječnici i policija. Nije se moglo utvrditi ni slutiti da bi dijete bilo zanemarivano, a kamoli zlostavljano. Porodično su odnosi bili na neki način sređeni, kao i stambeni uvjeti. Ništa nije ukazivalo na ovo. U istom domaćinstvu na katu je i baka, maltene s njima. Ni susjedi nisu imali primjedbi”, rekao je.

Ostala djeca danas idu na pregled u bolnicu

Potvrdio je kako je ostalo troje djece sada izdvojeno iz porodice.

“Kada smo dobili sumnju od liječnika i policije, izdvojili smo ih. Imali smo sreće da smo ih uspjeli smjestiti u jednu porodicu. Kod ostalo troje djece se nisu vidjele ozljede kada smo ih izdvajali, no sutra će se obaviti pregled u bolnici”, kazao je Medunić.

Pitali smo ga kada je Centar za socijalnu zaštitu počeo postupati u slučaju i je li vjenčanje roditelja doista bilo jedan od glavnih razloga za vraćanje curice u porodicu. 

“Prvi počeci postupanja su bili prije smještaja. Čim se dijete rodilo, bili su loši uvjeti stambeni. Onda smo radili na povratku, uspostavljali te kontakte. Vjenčali su se, došlo je do pomaka, i materijalnog, i stambenog, i u porodičnim odnosima, pa smo odlučili vratiti je u prirodnu porodicu, nema boljeg za dijete od normalne, prirodne porodice ako je sve u redu”, zaključio je za Index šef Centra za socijalnu zaštitu Nova Gradiška Branko Medunić.

/index.hr/*