“OSJEĆAM SE KAO DA ME JE VOZ PREGAZIO” Ljudi u Srbiji danas se masovno žale na UMOR, a liječnik s Hitne ima rješenje!

Zdravlje

“Ne znam šta mi je. Popila sam tri kafe od jutros, a jedva gledam. Osjećam se kao da me voz pregazio”, bio je samo jedan od komentara koji smo danas čuli, a bilo ih je na desetine.

Da bismo provjerili o čemu se radi, razgovarali smo sa dr Ivanom Stefanović iz Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

“Naravno, ako se isključi mogućnost zaraze virusom kovid 19, onda su ove tegobe povezane sa proljećnim umorom i promjenom vremena i vazdušnog pritiska. Krvni sudovi se šire, pritisak pada, pa se zato osećamo umorno, iscrpljeno, pospano”, rekla je dr Stefanović za “Ženu”.

Iako se svi, kada se osjećaju ovako, prvo počnu da preteruju sa kafom, a dr Stefanović kaže da je to zapravo velika greška.

“Kafa ima diuretički efekat, pa povećanje količine daje suprotan efekat. Kafa prvo podigne pritisak, ali ga zatim i obori, pa se poslije toga osjećamo još umornije. Umjesto mnogo mnogo kafe, potrebno je da pijemo što više vode i da jedemo malo slaniju hranu”, savjetuje naša sagovornica.

A prema najavama meteorologa, sutra ćemo imati zahlađenje i kišu koja će padati cijeli dan, a ta će promjena vremena biti najteža za astmatičare i kardiovaskularne bolesnike.

“Obavezno je zato ovih dana kontrolisati hipertenziju, pa ako ona bude povećana, vjerovatno će biti neophodno povećati terapiju i ubaciti dijuretik”.

/alo.rs/*