Obustavljen je kontroverzni eksperiment koji je financirao Bill Gates

Svijet

Švedska svemirska korporacija otkazala je kontroverzni eksperiment geoinženjeringa, čiji je cilj bio ispuštanje aerosoli u atmosferu kako bi se prigušilo Sunce i na taj način zaustavilo ili preokrenulo globalno zagrijvanje. Projekat su pokrenuli istraživači sa Univerziteta Harvard, a finansirao ga je, između ostalih, Bil Gejts.

Projekat se pokazao previše kontroverznim i podstakao žestoko protivljenje ekoloških aktivista i autohtonih ugro-finski naroda Samija. Švedska svemirska korporacija naglasila je da je i sama naučna zajednica podijeljena u pogledu primerenosti takvih eksperimenata.

Eksperiment sa kontrolisanim stratosferskim poremećajima uključuje lansiranje balona u atmosferu na velike nadmorske visine koji će kasnije osloboditi oblak kalcijum-karbonata kako bi se proučili njegovi efekti na sunčeve zrake koji dopiru do Zemlje.

Švedska svemirska korporacija objavila je da se probni let zakazan za jun ipak neće obaviti, prenosi Sputnjik internešenel.

„Naučna zajednica je podijeljena oko geoinženjeringa, što uključuje sva povezana tehnološka ispitivanja, poput planiranog tehničkog leta balona iz svemirskog centra u Esrendžu“, navodi se u saopštenju korporacije. Oni pozivaju na dogovor sa vodećim stručnjacima za geoinženjering i drugim zainteresovanim stranama, kao i sa Savjetodavnim odborom projekta.
„Postoje glasovi za istraživanja na terenu i protiv njih. Međutim, ne postoji jasan međunarodni stav o tome da li je ova vrsta istraživanja adekvatna“, naveli su iz korporacije u saopštenju za medije.

Sa sjedištem u svemirskom centru Esrendž u blizini arktičkog grada Kirune, let u junu trebalo je da bude dio velike studije, ali je naišao na žestoko protivljenje. U zajedničkom pismu, Samijsko vijeće autohtonih stočara koji gaje irvase, i tri ekološke grupe upozorili su da će eksperiment imati katastrofalne posljedice.

Uprkos svim uvjeravanjima vođa projekta da eksperiment neće predstavljati „nikakvu značajnu opasnost za ljude ili životnu sredinu“ i da će pustiti samo ograničenu količinu čestica u vazduh, Samijsko vijeće usprotivilo se solarnom geoinženjeringu kao takvom. Aktivisti su takođe tvrdili da projekat potencijalno može da odvrati pažnju od cilja smanjenja emisije ugljen-dioksida.

Eksperiment je podržan od Harvardovog programa istraživanja solarnog geoinženjeringa, čija-veb stranica među privatnim donatorima navodi kao aktivistu milijardera Bila Gejtsa. U TED razgovoru iz 2010. godine, Gejts je govorio da solarni geoinženjering može da bude „polisa osiguranja koja se drži u zadnjem džepu“.

Dejvid Kejt, profesor primijenjene fizike na Harvardskom fakultetu za tehničke i primijenjene nauke, odluku da se eksperiment obustavi smatra neuspjehom, ali se ipak usudio da predloži da se projekat preseli u SAD, gde je nedavno objavljen izveštaj Nacionalnih akademija nauka, inženjerstva i medicine pozvavši vladu da izdvoji do 200 miliona dolara za solarne geoinženjerske projekte, ukoliko se nevolje u Evropi nastave.

Smješten na 40 kilometara od grada Kirune, svemirski centar Esrendž je tokom skoro 50 godina rada lansirao 574 rakete i 649 meteoroloških balona.

/Sputnjik/*