Nova električna Kia za dan privukla 21.000 kupaca u Južnoj Koreji(video)

Auto-moto Video

Poput nedavno predstavljenog električnog modela Hyundai Ioniq 5, i nova Kia na struju izazvala je veliko interesovanje na domaćem tržištu.

Samo u prva 24 sata, Kia je u Južnoj Koreji primila preko 21.000 rezervacija za model EV6, piše Insideevs.

To je sličan nivo interesovanja koji su Korejci pokazali za sestrinski električni model Hyundai Ioniq 5, koji je za jedan dan rezervisalo 23.760 ljudi, prenosi B92.

Ipak, treba napomenuti da je riječ o online rezervacijama, koje tek treba da budu realizovane u vidu narudžbina.

Kia za sada nije objavila koliko je ljudi zainteresovano za EV6 u Evropi, ali je poznato je je Hyundai za model Ioniq 5 primio čak 236.000 rezervacija na Starom kontinentu za samo sedmicu dana.

Inače, zainteresovani kupci mogu da rezervišu model Kia EV6 u Evropi tako što će uplatiti depozit od 100 evra, dok će knjiga narudžbina zvanično biti otvorena u maju.

Oni koji uplate novac za vozilo, svoj primjerak će dobiti najranije u septembru, za kada su najavljene prve isporuke ovog modela.

Kupcima u Evropi će biti ponuđene tri verzije EV6: bazični model, GT-line varijanta i top verzija GT.

Kia je obećala da će svako ko rezerviše svoj automobil prije 30. aprila i zvanično ga naruči prije 31. decembra, imati mogućnost da godinu dana besplatno puni vozilo na mreži Ionity električnih punjača.

Takođe će besplatno biti pretplaćen na KiaCharge uslugu koja obuhvata pristup do čak 210.000 punjača širom Evrope.

Podsjećamo, Kia EV6 biće dostupna u više pogonskih konfiguracija, kao i u verzijama sa standardnom i baterijom za produženu autonomiju vožnje.

Bazični model opremljen je baterijom kapaciteta 58 kWh, a pokreće ga elektromotor od 170 KS (125 KW) i 350 Nm, postavljen na zadnju osovinu.

U vrhu ponude je verzija EV6 GT, koja je dostupna samo u varijanti sa pogonom na sve točkove i većom baterijom.

Kombinovana snaga dva elektromotora je 585 KS (430 kW), a maksimalni obrtni moment 740 Nm. Odatle i impresivno ubrzanje – automobil iz mjesta do 100 km/h stiže za samo 3,5 s, prije nego što dostigne maksimalnih, elektronski ograničenih 260 km/h.

Kia navodi da EV6 GT može da pređe do 405 km sa punom baterijom.

/nezavisne.com/*