Pretty Loud: Ponosne smo što smo Romkinje!(video)

Kultura Muzika Video

Zlata i Silvia su provele MONDO ekipu kroz romsko naselje u Zemunu i pričale nam o predrasudama sa kojima se suočavaju, tradiciji, običajima, ali i promenama koje novo vreme donosi za ovu etničku grupu.

Romi su i dalje jedna od najugroženijih grupa, kada je riječ o diskriminaciji i magrinalizaciji, kako u Evropi, tako i u Srbiji, pokazala su istraživanja UN.

U želji da promjene mnogo toga, nekoliko djevojaka iz romske mahale u Zemunu napravile su prvi romski ženski rep sastav – Pretty Loud. Same pišu svoje tekstove i muziku, pjevaju, repuju, igraju i snimaju spotove. Bore se protiv dječijih brakova, predrasuda i stereotipa. 

“Ja sam se rano udala imam i sina, sin ima 10 godina, a ja 27”, kaže nam Zlata Ristić i dodaje da nije bila prisiljena na brak, već da je tad tako željela, ali da nikome ne bi preporučila ranu udaju.

“Ja jesam primjer rane udaje, ali nisu me roditelji natjerali, sama sam to odlučila, naravno ne treba, ja sam u tom trenutku mislila da to želim, bila sam srećna, ali nije mi ni toliko loše. Ja i sin odrastamo zajedno, moji mi pomažu u svemu, majka, baka, tako da nemam problema. Ali ne radite to.”

“Nema više tih brakova između mladih od 14-15 godina i to je dobro. Djevojke sada više razmišljaju o tome da prvo završe školu i nađu posao, pa tek onda da se udaju. Čak i roditelji sada kažu ‘dok ne završiš školu, nema udaje”, priča za MONDO emisiju Viral Silvia Sinani.

Jedna od najčešćih predrasuda o Romima je da su neobrazovani, međutim, Zlata i Silvia su nam rekle da postoji mnogo školovanih Roma, ali da se o njima ne piše. Njihova koleginica iz benda je, na primjer, upisala Pravni fakultet. Međutim, obrazovanje je i dalje skupo.

“Neko ko, na primjer, ima petoro-šestoro djece, to je jako teško odgajiti i nahraniti, a gdje je poslije i školovati i ostalo. Problem je u finansijskoj mogućnosti. Nemaju prosto ljudi, ali ne treba ih osuđivati”, ispričale su voditeljki Mariji Atanasković dok su joj pokazivale svoje naselje.

NIJE SMJELA DA SE DRUŽI SA MNOM, JER SAM ROMKINJA, KAO DA JEDEM MALU DJECU

Škola je još jedno mjesto u kojem se dešava diskriminacija Roma i to na više načina, od toga da ih društvo izbjegava, do toga da im učiteljice poklanjaju ocjene.

“U osnovnoj školi neki nastavnici će mene pitati da bih dobila peticu, moram da učim duplo više, nego što ćeš ti da učiš. Znaš, to se dešava, imamo situaciju sa našim đacima i govore nam o tome, mi pričamo sa njima, ali polako se to mijenja. Na primjer, sada u školi kaže nastavnica: ’Ajde. pitaću ga malo nešto samo nek dobije dvojku’. Ne, nauči ga, nauči ga da on zna. Ne zato što je Rom samo da bi prošao”, kaže Silvia. 

“U prvom razredu, djevojčica je čula da sam ja Romkinja, što ja i ne krijem, kao nije smjela da se druži sa mnom. Međutim njeni roditelji su saznali ko je moj deka i poznaju ga. To je jedan najbolji čovjek bio. I onda nije bilo tih problema, ali to je sve od roditelja. Djeca sve to od kuće nose ne znam zbog čega. Kao da jedem djecu. Kasnije smo se i družile”, ispričala nam je Zlata svoje iskustvo.

Zlata i Silvija su, ne samo dio Pretty Loud sastava, već i Grubb fondacije, koja pruža podršku mladim Romima i pomaže im da ostvare svoj pun potencijal. Tako u zgradi fondacije postoje učionice, muzički studio, boravci u kojima djeca iz naselja mogu da dolaze, a Silvia i Zlata im pomažu kako sa domaćim zadacima, tako i sa svakodnevnim životnim izazovama i jako su ponosne na to.

Uvriježeno je mišljenje da Romi imaju mnogo beneficija – besplatno obrazovanje, knjige, prioritet pri upisu u vrtić, fakultet, razne vrste novčane pomoći, što takođe doprinosi lošem odnosu prema njima. Međutim, Silvia je razbila i tu predrasudu.

“Sad ću pomenuti politiku, moram. To da smo mi zaštićeni i nismo. Sistem je kriv za to što roditelji nemaju finansijsku mogućnost da tu djecu pošalju u školu. Daj joj posao, ona oće da radi, a ti nećeš da je zaposliš. Nebitno, da čisti, uopšte nije bitno koji posao. Ali to je ustvari sistem i ta politika. Mi smo kao zaštićeni, a vi preko Roma uzimate para, a ništa im ne pomažete.”

Da bi sve krenulo na bolje i za Rome i za njihove susjede, potrebno je samo promijeniti jednu stvar – mišljenje.

“Zato što nismo svi isti. To nije samo kod Roma. Uopšteno. Nisu svi isti. Postoji Rom koji krade, laže ili nešto, ali ne rade to svi. To postoji i kod drugih, jel tako? Tako da svako treba da se pozabavi sobom i da bude što bolji. Ljude treba dijeliti na dobre i na loše. Ne da li je neko Rom ili Srbin ili šta već. Mi ne pravimo tu razliku. Nama su svi isti. Tako da želimo da i drugi tako gledaju, kao i mi”, poručuju ove devojke.

/mondo.ba/*