Pozivaju se svi da pomognu u realizaciji: Počinje sprovođenje ankete o potrošnji domaćinstava

BiH Društvo

U BiH danas počinje sprovođenje pete Ankete o potrošnji domaćinstava, u okviru koje će u Republici Srpskoj biti anketirano oko 3.500 domaćinstava.

Anketu sprovode Zavod za statistiku Republike Srpske, Agencija za statistiku BiH i Federalni zavod za statistiku. Biće angažovano 30 akreditovanih anketara.

Riječ je o izuzetno značajnoj anketi koja se koristi kao izvor podataka za mjerenje životnog standarda, siromaštva i osnovnih indikatora socijalne uključenosti, a njome se prikupljaju podaci o potrošnji domaćinstava, prihodima i rashodima, odnosno podaci o osnovnim elementima lične potrošnje, saopšteno je iz Republikog zavoda za statistiku.

Anketa obezbjeđuje i podatke o važnim pokazateljima životnog standarda kao što su uslovi stanovanja, snabdjevenost trajnim potrošnim dobrima, načinu zagrijavanja stana, putovanjima, te osnovne podatke o demografskim, ekonomskim i socijalnim karakteristikama domaćinstava, navodi se u saopštenju.

U anketi se primjenjuje metoda vođenja dnevnika i metoda intervjua na bazi upitnika. Podaci se prikupljaju kontinuirano 12 mjeseci putem četiri upitnika.

To su dnevnik nabavki koji domaćinstva koriste da svakodnevno, tokom 14 dana, upisuju količine i vrijednosti kupljenih proizvoda, kao što su hrana, piće i duvan, ali i ostalih proizvoda i usluga koja domaćinstvo obično koristi (troškovi za prevoz, lična higijena, knjige, novine i drugo).

U dnevnik o potrošnji iz vlastite proizvodnje domaćinstvo svakodnevno, tokom 14 dana, upisuje utrošene, odnosno konzumirane, količine i procijenjene vrijednosti proizvoda koje je samo proizvelo.

Tokom završnog intervjua prikupljaju se podaci o članovima domaćinstva, o izdacima domaćinstva za stanovanje, nabavci trajnih potrošnih dobara i neprehrambenih proizvoda /namještaj, usluge, odjeća i obuća, zdravlje, transport i telekomunikacije, slobodno vrijeme i rekreacija, kultura i obrazovanje/, kao i podaci o prihodima i investicijama domaćinstva.

Četvrti upitnik čine zdravstvo i socijalna uključenost i njim se prikupljaju podaci o zdravstvenom stanju i uslugama, zadovoljstvu životom, materijalnoj uskraćenosti i pitanja o djeci.

Iz Republičkog zavoda za statistiku su, zbog izuzetnog značaja koji ova anketa ima, pozvali domaćinstva da se odazovu anketiranju i pomognu u njenoj realizaciji.

/srpskainfo.com/*