Curici (2) smrskana glava, sumnja se da su je tukli. Šanse za preživljavanje su male

Hronika Region

U KLAIĆEVU bolnicu u srijedu je prevezena dvogodišnja djevojčica koja ima teško nagnječenje mozga, ali i cijele glave. Na njenoj koži se jasno vide tragovi gnječenja.

Curica je operirana, no, kako neslužbeno doznaje Index, šanse za preživljavanje su joj male. Nalazi se na intenzivnoj i priključena je na respirator.

“Tokom jučerašnjeg dana u Kliniku za dječje bolesti Zagreb dogovorno je u Jedinicu intenzivnog liječenja zaprimljeno dijete (2.5) iz OB-a Nova Gradiška, s obzirom na prirodu i težinu ozljeda vitalno ugroženo, zbog ozljeda nastalih uslijed još neutvrđenih okolnosti. Zbog teških kraniocerebralnih ozljeda nakon dodatne dijagnostičke obrade učinjen je neophodan kirurški zahvat. Dijete je na mehaničkoj ventilaciji uz analgosedaciju, uz kontinuirani monitoring vitalnih funkcija i dijagnostičko praćenje i vitalno je ugroženo”, poručio je za Index ravnatelj Klaićeve Goran Roić.

Sumnja se na premlaćivanje, male su šanse da će preživjeti

Ozljede su ekstremne, a dijete, kako prenosi 24sata, ima tijelo puno modrica različite starosti. Drugim rečima, nije sve bilo sveže pre nego što je devojčica dovedena u Klaićevo, ali su vidljivi tragovi prethodnih povreda.

“Šokirani smo i zgroženi. Ovako nešto nikad nismo vidjeli u našoj bolnici”, reklo je novinarima osoblje Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj.

Liječnici, osim što su u potpunom šoku zbog djetetova stanja, ne mogu shvatiti mehanizam ozljeda, odnosno nije im jasno što se dogodilo da je dijete došlo u ovakvom stanju. Sumnjaju da je dijete premlaćeno i da su ozljede posljedice toga i, možda, pada. 

No gotovo je sigurno da samo pad ne bi mogao prouzročiti ovako teške ozljede. 

Uz sve vidljivo je i da je dijete zanemarivano jer po cijelom tijelu ima šugu (svrab) koja nije liječena. Samo je izgrebalo cijeli trbuščić zbog neizdrživog svrbeža, a ova kožna bolest upućuje na to da je curica živjela u lošim higijenskim uvjetima. Djevojčica, koja je iz okolice Nove Gradiške, najprije je u srijedu ujutro dovezena u Opštu bolnicu Nova Gradiška. Ondje su je liječnici reanimirali i intubirali, a s obzirom na težinu ozljeda, poslijepodne su je prevezli u Klaićevu i u tom trenutku bila je u komi. Dan kasnije u Klaićevoj joj se stanje još pogoršalo. Obaviještena je i policija te se u četvrtak prijepodne u Klaićevoj čekao njihov dolazak.

Novinari su kontaktirali i ravnatelja OB-a Nova Gradiška dr. Josipa Kolodzieja koji je rekao da je dijete u bolnicu donijela majka, a pritom je rekla da je palo i ozlijedilo se.

“Ozljede su bile teške, posebno glave, ali bilo ih je i po cijelom tijelu. Nakon što smo pružili prvu pomoć, zbog tih teških ozljeda glave i mozga odlučili smo dijete prebaciti u Klaićevu bolnicu u Zagreb. Ovaj slučaj prijavili smo policiji”, rekao je dr. Josip Kolodziej.

U policiji potvrđuju da istražuju slučaj.

U toku je kriminalistička istraga, oglasio se Centar za socijalnu zaštitu.

“Upoznati smo sa slučajem, no u ovom trenutku ne možemo ništa reći o tome kako su ozljede djeteta nastale. U toku je krim istraživanje koje bi trebalo dati odgovor na to je li netko ozlijedio dijete i na koji način”, rekao je Damir Brezić, službenik za odnose s javnošću PU brodsko-posavske.

Porodica iz koje djevojčica dolazi već je poznata Centru za socijalni rad Nova Gradiška. Dijete je bilo kod hranitelja više od godinu dana, a na zahtjev roditelja Centar ga je vratio u biološku porodicu.

“Razlog usvojenja bili su nepovoljni uslovi u porodici, kao i djetetova bolest. Navodi se da je dijete bilo samoagresivno. U porodici je još dvoje djece, razlika je godinu dana. Kako su se poboljšali uslovi porodice djevojčice, odlučili smo udovoljiti zahtjevu roditelja i vratiti je iz hraniteljske porodice. Pored toga, odredili smo mjeru stalnog nadzora od strane našeg socijalnog radnika, koji ih je posjećivao dva puta nedeljno. Čuli smo za povrede djeteta, za sada nemamo informacije o tome kako su se dogodile. Socijalna radnica koja je nadzirala porodicu rekla je da ona nema nikakvo znanje i da ništa ne upućuje na to da bi se djetetu moglo nešto dogoditi “, rekao je za 24sata Branko Medunić, direktor Centra za socijalnu zaštitu Nova Gradiška.

/index.hr/*