Šeici iskoristili koronavirus: Arapi na velika vrata ulaze na Jadran

Društvo Region

Arapi preuzimaju hotele i ulaze na velika vrata na Jadran, pišu hrvatski mediji.

Navodi se da su šeici koristili koronavirus za novi val ulaganja u susjednoj Hrvatskoj, piše Indikator.

Tako je usred korona-krize i “uoči jedne od najizazovnijih turističkih godina”, Jako Andaba, rođen u Čaiću pokraj Livna, prodao većinu svog turističko-hotelskog biznisa arapskom ulagaču.

Kompanija Igl hils ril estejt (Eagle Hills Real Estate) kupoprodajnim ugovorom potpisanim 23. marta od Jake Andabaka, Danice Andabak, Ružice Andabak, Ivane Andabak i firme Lucidus d. d. preuzela je 4,1 milion deonica, odnosno 69,7 odsto osnovnog kapitala društva, čime je nastala obaveza objavljivanja ponude za preuzimanje, prenosi Večernji list.

Arapski investitor u ovom paketu kupuje hotele i turistička naselja u Brelima, Tučepima, Bolu, Starigrad Paklenici, Omišu i Supetru na Braču, kao i dionice u vazdušnoj luci Brač.

Mediji u Hrvatskoj su o ovoj transakciji spekulisali zadnjih sedmica, nakon što je postalo jasno da neće biti ništa od dogovora s američkim fondom KSL, koji je već bio proglašen novim vlasnikom hotela Sunce.

Hrvatski mediji su tražili od Andabaka odgovor na pitanje zašto prodaje hotele Arapima, odnosno “zašto je prodao hotele upravo u ovom času, zašto se, ipak, odlučio za investitora koji nema dobru reputaciju u hrvatskoj javnosti”.

Andabak je u ekskluzivnom razgovoru za Poslovni dnevnik otkrio zašto je hotele prodao Arapima, a ne, recimo, Amerikancima.

“KSL kapital je bio jedan od potencijalnih kupaca s kojim smo pregovarali, ali na kraju to nije uspjelo. Zašto? Američki fond imao je svoje fondovske procedure i kako se kaže u narodu, pokušavali su da cijede iz suve drenovine. Tako sam, kad je istekao ekskluzivitet prava na kupovinu, koji smo produžavali dva puta, odlučio da više ne produživam i u igru ubacim i novog potencijalnog kupca, koji se na kraju pokazao mnogo brži i jasniji. Svidjelo mi se nekoliko stvari koje su na kraju presudile. Predstavnici Igl hils ril estejt odmah su otvoreno rekli što žele, bili su vrlo jasni, a najviše mi se sviđalo kako su postavili priču u budućnosti, nezavisno od novca. Postavili su projekt na za mene prihvatljiv način, iako sam svjestan da ja ne mogu da određujem nekome šta će raditi sa svojom imovinom”, rekao je Andabak.

Njihov plan razvoja, dodao je Andabak, poklapa se s onim što je on zamišljao – “ali nisam odradio do kraja, da se digne kvaliteta i kategorizacija svih objekata, znači razvoj luksuznog turizma”.

“Plan je da se dio hotela podigne na pet zvezdica, dio na četiri, i pritom mi je drago da su oni ocijenili da ekipa koja je zaposlena u Sunce hotelima može to sve da odradi, da imamo ljude koji su na nivou takvog zadatka. Stoga uopšte ne razmišljaju o tome da dijele otkaze, ljudi su im se svidjeli i na to sam jako ponosan jer su zaista zaslužni za sve ono dobro što postoji u kompaniji. Takođe, njihov cilj nije kupovina da bi prodali, oni žele da razvijaju proizvod i ostanu tu bar 20-30 godina”, kazao je Andabak, dodajući da arapski kupac ima ugovore s nizom vrhunskih hotelskih brendova.

Inače, gotovo 70 posto dionica hotela Sunce prodano je kompaniji Eagle Hills Zagreb Real Estate za oko 101 milion eura.

/b92.net/*