Pristupačna cijena i visoka tačnost: Super brzi izraelski testovi za kovid dobili ZELENO SVJETLO u EU

Svijet

Izraelska kompanija saopštila je danas da je dobila evropsko odobrenje za svoj brzi test na korona virus i da je spremna da pomogne u pokretanju međunarodnih putovanja.

Ručna mašina SpektraLIT eliminiše potrebu za složenom laboratorijskom opremom, prenio je izraelski dnevnik “Tajms of Izrael”.

To znači da bi osoblje na aerodromu koje trenutno ima zadatak da sakuplja uzorke i šalje ih u laboratorije jednostavno imalo mašinu pri ruci i moglo putnicima da da rezultate nakon samo 20 sekundi analize.

Sistem, koji je testiran u 36 bolnica širom sveta, dobio je odobrenje Evropske direktive o medicinskim uređajima za verziju testa za bris, što mu omogućava da počne da se koristi širom Evropske unije.

– Ovo je važna prekretnica za brzo testiranje – rekao je Ejal Zimlihman, lekar u Medicinskom centru Šeba, koji je pomogao u razvoju tehnologije, za izraelski dnevnik.

– Uprkos globalnim naporima za sprovođenje vakcinacije, za kovid-19 su i dalje potrebna brza dijagnostička rješenja kako bi se vratili u normalu, uključujući međunarodna putovanja, a ovo predstavlja važnu prekretnicu – istakao je on.

Zimlihman je rekao da SpektraLIT ima relativno visoku tačnost – 70 do 80 procenata i da će biti vrlo jeftin.

/srpskainfo.com/*