Izgradnja društvenih domova: više sadržaja u Srpcu i okolnim selima zaustavlja odlazak mladih

Društvo

Izgradnja društvenih domova u Kukuljama i Razboju Ljevčanskom kod Srpca ušla je u završnu fazu, čime će mladi konačno dobiti kvalitetnije uslove za druženje, što će zaustaviti njihov odlazak iz sela.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Kukulje Radojica Vidović kaže da je u izgradnju doma, koja traje već sedam godina, uz pomoć Vlade Republike Srpske, donatora i mještana do sada uloženo više od 250.000 KM.

Društveni dom Kukulje
  • Odlučni smo da radove uskoro privedemo kraju u čemu nas je podržala opština Srbac koja je iz budžeta za ovu godinu izdvojila 35.000 KM kako bismo postavili pod od epoksilne smole, završili radove na krovu, uradili ventilaciju i okrečili unutrašnjost doma. Lokalna uprava je pored republičkih institucija bila i do sada jedan od najvećih donatora – rekao je Vidović.
  • Dodaje da su i mještani dali svoj doprinos kako bi dom zasijao u punom sjaju, prikupivši 6.000 KM za postavljanje LED rasvjete.
  • Ostaje još da uvedemo grijanje, opremimo kuhinju i predulaz, nabavimo nekoliko klima uređaja i opremu za tri kancelarije gdje će, između ostalog, djelovati Savjet mjesne zajednice. Ranijih godina uredili smo unutrašnju i vanjsku fasadu, izgradili binu za nastupe i nabavili stolove i stolice kako bismo mogli organizovati seminare za poljoprivrednike, svadbe, rođendane i druge svečanosti – istakao je Vidović.
  • Prošle godine asfaltiran je parking u krugu doma, a u planu je da se ovaj prostor proširi za dodatnih 300 kvadratnih metara.
  • Očekujemo da najveći dio radova bude gotov do kraja godine kako bi djeca iz sela, okupljena u kulturno-umjetničko društvo “Đerdan”, imala bolje uslove za treninge, koncerte i druženje. Zbog epidemiološke situacije folkloraši trenutno nemaju značajnijih aktivnosti, tako da smo ovaj period iskoristili za završne radove – rekao je Vidović, koji je i predsjednik folklornog društva.
  • Uskoro bi u upotrebu trebao biti pušten i društveni dom u Razboju Ljevčanskom u koga je do sada je uloženo više od 300.000 KM od čega je 75.000 evra obezbijedila Vlada Republike Srbije.
  • Predsjednik građevinskog odbora Jordan Kuvalja kaže da će dom sa korisnom površinom od 500 kvadratnih metara biti jedan od najvećih na području srbačke opštine.
  • Izgradnju smo počeli prije godinu i po dana i već smo u završnoj fazi. Ponosni smo na sve do sada urađeno i ostaje nam da obezbijedimo još 150.000 KM kako bismo uradili vanjsku fasadu, izgradili nadstrešnicu, postavili 600 kvadratnih metara keramičkih pločica i obavili molerske i druge radove. Ni pandemija nas nije omela da aktivno radimo proteklih mjeseci kako bismo dom uskoro priveli namjeni – rekao je Kuvalja.
  • On ističe da je Razboj Ljevčanski sa oko 900 stanovnika i 280 domaćinstava jedno od najvećih srbačkih sela koje do sada nije imalo vlastiti društveni dom.
  • Mislim da će naše selo oživjeti jer ćemo ovdje organizovati razne proslave i edukacije a najviše koristi imaće ansambl narodnih igara “Lijevče” iz Razboja koji broji 60 članova i istinski je čuvar tradicije i običaja ovog kraja. Više sadržaja za mlade zaustaviće i odlazak iz sela – rekao je Kuvalja.
Društveni dom Razboj Lijevčanski

• Adaptacija škola

U Kukuljama je nedavno rekonstruisan krov devetorazredne škole za šta je Vlada RS izdvojila 120.000 KM a u planu je i zamjena stolarije i izgradnja fiskulturne sale. Uz posredovanje Savjeta mjesne zajednice, za školu je stiglo 125 tapaciranih stolica od donatora Darka Sekimića iz Kosjerova.

I u Razboju Ljevčanskom planiraju razne aktivnosti, i to izgradnju dječije igraonice i mini-teretane u dvorištu petorazredne škole koju pohađa 45 učenika.

/glas srpske/