Isidora i Sergej upoznali su se prije tačno 100 godina, ljubav prema svilenim šalovima došla joj je glave

Književnost Kultura

Slavna balerina koju danas nazivaju “majkom modernog plesa” i supruga Sergeja Jesenjina Isidora Dankan nije mogla ni slutiti da će joj ljubav prema dugim svilenim šalovima po kojima su je prepoznavali bukvalno doći glave.

Isidora Duncan i Sergej Jesenjin, koji su postali jedan od najpoznatijih parova tog doba, najbolji su dokaz da ljubav ne mari za jezičke barijere, već i godinama.

Isidora Dankan, jedna od najvećih ljubavi slavnog pjesnika Sergeja Jesenjina nastradala je tokom jedne vožnje automobilom u Nici, 14. septembra 1927. godine, kada je njen zaštitni znak, upetljao u točak automobila koji je bio u pokretu i slomio joj vrat, ugušivši je pri tom.

Osnovne principe modernog plesa postavila je Isidora Duncan početkom prošlog vijeka. Iako osporavana u Americi, postala je prava baletna zvijezda u Europi. Od toga kako su se upoznali na prijemu u ateljeu slikara Georgija Jakulova, gdje je izvodila svoju tačku, plešući sa šalom, do priča o tome kako je poznata balerina znala samo desetak riječi na ruskom, a Jesenjin isto toliko na engleskom. Da ljubav ne mari za jezičke barijere, ali i godinama su najbolji dokaz njih dvoje koji su postali jedan od najpoznatijih parova tog doba.

See the source image

Njene posljednje riječi bile su “Zbogom prijatelji, slava zove!”.

“Jesenjin se nije zaljubio u Isidoru Duncan, već u njenu slavu, u njenu svjetsku slavu. Oženio se i njenom slavom, i to ne za nju, ne postarijom, uveliko već i postarijom, ali još uvek lijepom ženom sa ofarbanom kosom. Isidora je bila žena pronicljivog uma, jasnog, oštrog i hrabrog. U tu pedesetogodišnju ženu Jesenjin nikad nije bio zaljubljen”, primijetio je dramaturg Mariengoff.

Njegovo mišljenje ne dijeli ni pjesnik Sergej Gorodetsky.

““Po svim mojim kasnijim utiscima, to je bila duboka uzajamna ljubav. Istina, Jesenjin nije bio toliko zaljubljen u samu Isidoru koliko u njenu slavu, ali uopšte nije bio manje zaljubljen nego što je on bio u stanju da se zaljubi. Uopšte, taj sektor je kod njega bio od manje važnosti. Žene nisu igrale toliku značajnu ulogu u njegovom životu”.

Njih su se upoznali prije tačno 100 godina, 1921, a veza je bila turbulentna, nije bilo izvjesno da će balerina i pjesnik ostati zajedno.

Isidora Dankan o svom mužu Sergeju Jesenjinu: “”Nisam ga mogla usvojiti, pa sam se udala za njega.” Kada su se upoznali, Isidora je imala 44 godine, Jesenjin 26.

See the source image

Jesenjinov život završio se 28. decembra 1925. godine, a do danas javnost ne zna šta se zaista dogodilo s poznatim pjesnikom u hotelu Angleterre u Lenjingradu. Službena verzija bila je da se radilo o samoubistvu, iako brojni dokazi ukazuju da si pjesnik nije oduzeo život. Isidora se teško suočila s Jesenjinovom smrću, a dvije godine nakon fatalnog događaja napisala je biografiju “Moj život”. U septembru iste godine poginula je u nesreći kad se njen šal upleo u točak automobila, a njena životna priča ekranizovana je 1968. u filmu koji nosi njeno ime u režiji Karela Rajsa.

/Boba V./*