Vojska sjenki spremna da otkrije svoju posljednju tajnu(video)

Svijet

Još od kada je grupa kineskih seljaka iz pokrajine Šansi 29. marta 1974. dok je kopala bunar, prvi put slučajno otkrila Ratnike sjenki ili Glinene ratnike – ogromna vojska od terakote budi pažnju javnosti zbog svog izgleda, veličine i brojnosti.

Naučnici se od onda pitaju da li je moguće da su svi ratnici rađeni na osnovu stvarnih ljudi ili je jednostavno bila riječ o “šablonu” pa su detalji kao što su frizura, oblik nosa ili ušiju urađeni nasumice kako bi se razlikovali, piše “Dejli mejl”.

Ovu, “posljednju tajnu” drevnih kineskih ratnika izgleda da je riješila savremena nauka.

Eksperti su 2014. godine napravili 3D kompjuterske modele statua fokusirajući se na njihove uši jer se ovaj dio ljudskog tijela smatra jedinstvenim skoro kao otisak prsta. Nakon mnogo istraživanja i upoređivanja, na osnovu ovih modela, naučnici sada tvrde da je svaki od preko 7.000 vojnika modelovan prema stvarnoj osobi jer nisu pronađena dva ista uha.

Ratnici sjenki ili Glineni ratnici predstavljaju kolekciju od preko 7.000 skulptura vojnika i konja napravljenih od gline.

“Na osnovu početnog uzorka, armija od terakote izgleda kao serija portreta stvarnih ratnika”, izjavio je arheolog Markus Martinon-Tores koji sa svojom ekipom radi na lokalitetu nedaleko od grada Sjen, u provinciji Šansi u Kini.

Ratnici sjenki ili Glineni ratnici predstavljaju kolekciju od preko 7.000 skulptura vojnika i konja napravljenih od gline, koja je nađena u grobnici prvog kineskog cara, Ćin Ši Huanga. Sve skulpture imaju prirodnu veličinu. Kolekcija skulptura se nalazila u grobnici i bila je zakopana zajedno s prvim kineskom carem, Ćin Ši Huangom, koji je ujedinio Kinu 221. godine prije nove ere.

Svaka od skulptura je jedinstvena. Ne postoje dvije identične.

U vrijeme kad je car Ćin Ši Huang bio sahranjen, skulpture su pokopane zajedno s njim, jer se vjerovalo da će tako i nakon smrti car imati vojsku kojom zapovijeda. Skulpture gledaju ka istoku i nalaze se u borbenoj formaciji.

Svaka od skulptura je jedinstvena. Ne postoje dvije identične. Sve skulpture su naoružane. Neke imaju lukove i strijele, ali tu su i koplja, mačevi… Oružje je u vrijeme otkrića bilo još uvijek prilično oštro.

Godine 1987. UNESKO ih je proglasio svjetskom baštinom, prenosi Istorijski zabavnik.

/nezavisne.com/*