Sjećate li se Seida Memića Vajte, Lejle, Zlatne ribice?

Kultura Muzika

Seid Memić, poznatiji kao Vajta, poznati je pjevač, gitarist i estradni umjetnik.

Zahvaljujući svojim zabavljačkim sposobnostima postao je popularan širom Balkana.

SEID MEMIĆ VAJTA: Zaradio penziju od 326 maraka - Express

Rođen je u Travniku, 8.3.1950. godine. Završio je krojačku školu, a nakon toga i tečaj za ljevarski zanat koji je pohađao u Austriji.

U braku je s Vojkom Memić koja mu je bila velika podrška i oslonac kroz život i njegovu dugu karijeru. Par nema djece.

Od kada se povukao s glazbene scene, uglavnom mijenja adrese prebivališta i često putuje, ali većinu vremena provodi u Hamburgu u Njemačkoj.

Seid Memić Vajte u početku je bio daleko od muzičkih krugova. Prvo je radio za zanatliju nedaleko od Prijedora, ali se ubrzo vratio u rodni Travnik. Nakon toga, 1966. godine, zaposlio se u kompaniji Borac. Tada je prvi put počeo da pjeva u muzičkoj grupi „Veseli akordi“ sa kojom je nastupao vikendom.

Ubrzo je odlučio raditi u inostranstvu kako bi si priuštio snimanje muzičke ploče. Tako je otišao u austrijski Innsbruck, gdje je radio razne poslove i na kraju se zaposlio u metalurškom pogonu u blizini tog grada. 1971. godine vratio se iz Austrije i uz pomoć starijeg majstora iz Travnika počeo izrađivati ​​nakit. Istovremeno je nastupao sa grupom “Veziers”.

Kako mu je posao išao dobro, on je svoju radnju preselio na more, ali ipak njegova ljubav prema glazbi odvela ga je na drugu stranu pa se nije nastavio baviti dizajniranjem i izrađivanjem nakita. Na poziv Gabora Lenđela i Vede Hadžiavdića iz Sarajeva, Seid Memić Vajta odlazi u glavni grad Bosne i Hercegovine gdje zapravo službeno počinje njegova glazbena karijera od 1973. godine.

Njegova grupa „Teška industrija“ uskoro je postala vrlo popularna, a publiku su osvojili s pjesmama „U.F.O.“ i „Karavan“. Od tada su išli na različite turneje i gostovanja od kojih su dobro zarađivali. Sa grupom „Teška industrija“ snimio je album „Ho-ruk“ 1976. godine, a iste godine izašao je i album „Teška industrija“.

Seid Memić Vajta 1977. godine napušta „Tešku industriju“ i osniva novu glazbenu grupu „Zmaj od Bosne“, s kojom je prvi put nastupio u Novom Sadu na „BOOM festivalu“. Nakon toga već iduće 1978. godine odlučio je započeti samostalnu karijeru, tokom koje je sarađivao s brojnim poznatim ljudima iz svijeta glazbe.

Nastupao je na različitim festivalima, a 1979. godine objavio je prvi samostalni album pod nazivom “Zlatna ribica”, koji mu je donio ogroman uspjeh. Kasnije su uslijedili albumi „Vajta 2 (Ponoćni Valcer)“ iz 1980. godine i „Vajta 3“ iz 1981. godine. Iste te 1981. godine nastupio je na „Eurosongu“, a pjesma „Lejla“ koju je izveo na tom natjecanju donijela mu je 15. mjesto.

1982. godine izašao je njegov sljedeći album „Tebi pjevam“, zatim 1984. godine album „Kad bulbuli pjevaju“, a nakon toga i još tri nova albuma.

Godine 1992. objavio je album pod nazivom „Kupi mi tajo harmoniku“, a četiri godine kasnije „Od Kulina bana do Vajtinih dana“. Iako dalje nije objavljivao albume, 2001. godine snimio je nekoliko pjesama, a nastavio je raditi na različitim televizijskim, humanitarnim i radijskim projektima.

Vajtin nastup na Euroviziji 1981. godine svakako predstavlja jedno od većih dostignuća u njegovoj karijeri. Uz to, za svoje je rad nagrađen brojnim nagradama. Dva puta mu je bio dodijeljen Oskar popularnosti od strane Radio TV Revije iz Beograda, a dobio je i nagrade Disko-olimp, Zlatnu plaketa Diskotona i prvu nagradu stručnog žirija na Međunarodnom festivalu u Korčuli, gdje se 2002. godine predstavio s pjesmom „Ako me zaborave“.

Na festivalu Dani jugoslovenske zabavne glazbe koji se održavao u Opatiji 1985. godine nagrađen je za pjesmu „Sretne ljubavi ne postoje“, a godinu dana kasnije i za pjesmu „Labudovi moji“.

Seid Memić Vajta dobitnik je i Zlatne ploče, estradne nagrade Jugoslavije i Platinaste Ploče te Zlatne lire na festivalu Vaš šlager sezone za pjesmu „Naša pisma“.

Od strane časopisa VEN proglašen je pjevačem godine, a redakcija RTV Sarajevo proglasila ga je najboljim izvođačem za 1981. godinu. Dobio je i Plaketu grada Travnika za promicanje kulturne djelatnosti.

1981. godine je s pjesmom „Mornareva pjesma“ odnio pobjedu na festivalu Split ’81, a iste je godine s pjesmom „Lejla“ pobijedio na jednom festivalu u Beogradu.

I na kraju, ne može to tako….

/yuga.info/ Boba V./*