OPASAN MALVER Virus maskiran u ažuriranje sistema može da preuzme kontrolu nad telefonom

Tehnologija

Stručnjaci upozoravaju da opasni malver maskiran u kritično ažuriranje sistema može da preuzme kontrolu nad vašim telefonom i pokupi vam sve podatke.

Aplikacija volšebno nazvana “Sistem Apdejt” navodi vas da pomislite da je u pitanju bitno ažuriranje sistema, a u stvari sadrži veoma opasni malver koji može dovesti do gubitka svih podataka sa telefona.

Ono što je karakteristično za ovu aplikaciju je što zahtjeva preuzimanje van Gugl Plej prodavnice, što bi trebalo da bude prva sumnjiva stvar i znak da ne nasedate na ovu prevaru. Ako je kojim slučajem instalirate, aplikacija se krije od očiju korisnika i lagano izvlači podatke i šalje ih do svog kreatora. Instalirana aplikacija može da pokupi vaše kontakte, poruke, informacije o uređaju, sačuvane adrese u brovzeru i istoriju posjećivanih sajtova.

Zlonamjerni kreatori aplikacije takođe mogu da preuzmu kontrolu nad vašim telefonom, pa tako mogu da snimaju zvukove sa mikrofona i da aktiviraju kameru, kako bi snimali i slikali sve što vi radite.

Malver može da prati kretanje korisnika na osnovu lokacijskih servisa, kao i da traži podatke (.pdf, .doc, .docx, .xls, ili .xlsx.) i da kopira sve što kucate ili čuvate u privremenoj memoriji (clipboard).

Ovaj malver spada u grupu opasnih jer je veoma pametno osmišljen. Naime, kako ne biste primjetili da nešto kopa po vašem telefonu i prebacuje vaše slike sa mora na udaljeni server, malver inicijalno ne šalje slike, već njihove male verzije, popularni thumbnail. Na ovaj način potrošnja mobilnog interneta nije velika, a za to vrijeme napadači mogu da proberu i nađu slike i podatke koji su im bitni, prije nego što ih skinu sa vašeg telefona.

Ako ste kojim slučajem skorije imali sumnjivu aktivnost, topla je preporuka da skinete neku antivirus aplikaciju i malo pročešljate svoj telefon, ko zna šta ćete sve da nađete, piše Mondo.

/srpskainfo.com/*